nieuws

Verdachten gehoord in fraudezaak tunnel

bouwbreed

HAARLEM – Justitie in Haarlem heeft een aantal verdachten gehoord van de vermeende fraude bij de bouw van de tweede Schipholtunnel. Aannemersmaatschappij KSS zou de Nederlandse Spoorwegen 300.000 gulden aan voordeel hebben onthouden.

Het parket in Haarlem verwacht dat het strafrechtelijk onderzoek in deze zaak medio volgend jaar wordt afgerond. Justitie bepaalt dan of de zaak voor de rechter komt. In januari is hierover overleg met de FIOD.

Kombinatie Schiphol Spoortunnel (KSS) is een samenwerkingsverband van de aannemers HBW en Strukton. In 1989 begon dit met de aanleg van een tweede spoortunnel onder Schiphol. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat financierde de aanneemsom van 500 miljoen gulden. De NS gaf de opdracht. In het najaar van 1998 verschenen berichten dat bij de bouw sprake zou zijn geweest van fraude. KSS ontkende, maar gaf wel toe dat er tijdens de bouw onregelmatigheden waren geweest bij de facturering.

In mei dit jaar wees een KPMG-onderzoek uit dat er geen sprake was van fraude, maar wel van het onthouden van efficiency-voordelen en inkoopkortingen.

Reageer op dit artikel