nieuws

Tweede Maasvlakte in zomer aanbesteed

bouwbreed Premium

den haag – Het consulteren van de markt voor de Tweede Maasvlakte is gisteren begonnen. Tot 22 februari heeft het bedrijfsleven de tijd om met suggesties voor het pakket van eisen te komen. Het is de bedoeling dat de uitbreiding van het havengebied bij Rotterdam halverwege volgend jaar Europees wordt aanbesteed.

De plannen bestaan uit herinrichting van bestaand gebied, uitbreiding in zee en aanleg van 750 hectare natuurgebied.

De minister van Verkeer en Waterstaat gaf gisteren, bij de presentatie van het ‘consultatiepaper’, aan dat de volgende fase voor het formuleren van een programma van eisen cruciaal is. Ook de Tweede Kamer zal daar zomer 2000 goedkeuring aan moeten geven. Daarna vindt de aanbesteding plaats.

Het is de bedoeling dat de aanbesteding een of twee partners oplevert voor een publiek-private samenwerking met de overheid. De grootste publiek-private samenwerking tot nu toe, volgens de minister van Verkeer en Waterstaat.

Pas nadat een consortium is gekozen, worden alle benodigde procedures doorlopen om in 2003 met de uitvoering van de Tweede Maasvlakte te beginnen.

Minister Netelenbos denkt dat de meeste belangstelling van het bedrijfsleven zal uitgaan naar de landaanwinning. “Daarvoor doen wij een beroep op creatieve ideeen.”

Daarnaast is het mogelijk dat het bedrijfsleven belangstelling heeft voor de aanleg van het 750 hectare grote natuurgebied, omdat daarin ook beperkte ruimte voor woningbouwlocaties wordt geboden.

Eerste keer

Projectdirecteur H. van Zwam van het Project Mainportontwikkeling Rotterdam geeft toe dat de gekozen procedure geen gemakkelijke is. “Het is de eerste keer dat een werk zo wordt aangepakt.”

Hij veegt de kritiek uit de bouwwereld van tafel dat weer vrijblijvend moet worden gerekend en getekend voordat aanbesteding plaatsheeft.

Van Zwam: “De bouw wil ook zo vroeg mogelijk worden betrokken in het beslissingsproces en daar wordt de sector op zijn wenken bediend.”

Reageer op dit artikel