nieuws

Torenkranen van Terex Peiner passen in standaardcontainers

bouwbreed

trier – De delen van de nieuwe torenkranen die Terex Peiner gaat produceren in de fabriek in het Duitse Trier passen precies in 40-voet containers. Dat is, zegt manager Hans-Meyland Nielsen, niet alleen handig voor de export, maar ook gemakkelijk voor het transport van importeurs/handelaren naar de bouwplaats.

In de fabriek van Peiner, van oudsher gevestigd in het fraai gemodelleerde Eifelstadje Trier, wordt hard gewerkt aan het prototype van de torendraaikraan SK575, die zowel de Europese als de Noord-Amerikaanse markt moet gaan veroveren.

En, ‘selbstverstandlich’, mogen wij bij de computers van de ontwerpers langs, maar als het zover is, blijkt het ‘leider Mittagspause’ te zijn…

Een ding is zeker: alle onderdelen van de nieuwe kraan passen in containers van 40 voet. Een computeranimatie laat zien dat een complete kraan met wat applicaties in maar drie containers kan worden opgeborgen en vervoerd.

Montagetijd

In de fabriek, die in de loop van de laatste paar jaren is omgebouwd van pure onderdelenproducent naar assemblagehal, zijn frames beschikbaar om de mastdelen en andere componenten te verpakken. Voor de eindgebruiker is vooral de montagetijd van belang. Daarom is het vervoer in ‘hapklare brokken’ een voordeel.

“Alle nieuwe torenkranen hebben dezelfde opbouw”, zegt Jacek Krupinski, chef-ingenieur van de fabriek. “De bedoeling is natuurlijk dat de monteurs, de mensen die de torenkranen opbouwen, niet steeds andere methoden moeten hanteren.”

De nieuwe CTT331-12 is de eerste co-productie van Peiner in Duitsland en de gerenommeerde Italiaanse torenkranenfabrikant Comedil. Op 75 meter tilt deze 2,9 ton, op 50 meter 6 ton.

Het prototype 575 is met name ook gebouwd voor de Amerikaanse markt. Op 80 meter kan de machine 4,1 ton tillen. In de Europese versie is het hefvermogen op 80 meter 3,8 ton.

De nieuwe torenkraan van Terex Peiner met de karakteristieke achteroverhellende masttop, naast een Liebherr uit dezelfde gewichtsklasse.

Duitse producent zet in op flinke toename omzet

Terex Peiner, de Duitse producent van torenkranen, wil volgend jaar een omzet bereiken van 100 miljoen mark. Dit zei manager Hans-Meyland Nielsen. Nielsen is tevens directeur van PPM Deutschland.

Toen de Amerikaanse gigant Terex (concernomzet wereldwijd ruim twee miljard dollar) vorig jaar de lichtelijk ingeslapen Duitse torenkranenbouwer Peiner te Trier overnam, was de omzet rond 40 miljoen mark. Binnen een jaar was dat 60 miljoen en Nielsen wil doorgroeien.

“We willen bij de top gaan behoren”, zegt Nielsen. “We willen niet per se de goedkoopste zijn, maar wel een goede prijs/kwaliteit leveren.” De omzetverhoging van het afgelopen jaar werd gehaald bij een gelijkblijvend aantal werknemers, aldus Nielsen. “We zijn anders gaan werken: we maken niet meer alle onderdelen zelf, maar kopen componenten in, die naar onze specificaties buiten de deur worden gemaakt. Eenderde van alle besparingen – en dat is heel wat – gaat rechtstreeks naar de klant.”

Directeur Harry Verheggen van importeur/verhuurder Zwaans te Gorinchem beaamt dat: “Peiner was nooit de goedkoopste, maar vorig jaar is geen prijsverhoging doorgevoerd en nu al is Terex Peiner 5 tot 10 procent goedkoper dan vorig jaar. De prijzen liggen nu onder het niveau van de concurrenten Liebherr en Potain. Onze klanten gaan dat merken.”

Terex Peiner heeft dit jaar rond 180 torenkranen geproduceerd, waarvan de helft naar de Verenigde Staten is verscheept en een kleine zestig stuks buiten Duitsland in Europa zijn verkocht.

Terex Corporation op overnamepad

Terex Corporation, de moedermaatschappij van Terex Earthmoving en Terex Lifting, heeft de laatste jaren een enorme groei doorgemaakt, voornamelijk door acquisities.

Volgens de prognoses van het Amerikaanse management zal binnen twee jaar de omzet zijn gestegen tot drie miljard US dollar.

Om dat te bereiken, zijn verdere acquisities allerminst uitgesloten.

Een kleine opsomming van de bedrijven die onder de vlag van Terex Lifting opereren: in Nederland zijn dat autoliftproducent KooiAap en schaarliftenfabrikant Holland Lift.

Verder vallen onder Terex, onder veel meer, gerenommeerde bedrijven als Lorain, P en H, PPM, Koehring, Bendini, Italmacchine, Marklift en Comedil.

Reageer op dit artikel