nieuws

Storm laat metselaar koud dankzij nieuw steigerdoeksysteem Overlappende stroken van polyethyleen ventileren goed

bouwbreed Premium

RIJSSEN – Nog geen uur hebben de bouwvakkers van bouwbedrijf Wessels Rijssen deze herfst in de keet doorgebracht vanwege slechte weersomstandigheden. Dankzij het unieke steigerdoeksysteem van uitvinder Geert Koster van Digeko & Partners konden ze de afgelopen drie natte maanden continu doorwerken. Geen gedwongen verlet, veiliger arbeidsomstandigheden, beter metselwerk en geen angst dat een steiger in een storm kan omvallen. Welke aannemer wil dat niet?

We moeten onze helmen vasthouden. Forse windvlagen teisteren het witte steigerdoek. De meeste polyethyleenstroken van elk drie meter breed hangen strak naar beneden. Enkele staan echter bol, omdat de straffe wind achter het doek kan komen. Bedrijfsleider J. van Aalten van Volker Wessels Stevin Bouwmaterieel, die voor de eerste keer in Nederland het steigerdoeksysteem toepast voor de bouw van een kantoorgebouw in Rijssen, kent de kinderziekte. Terwijl hij een rand van een strook vastpakt, zegt hij: “Zie je dat de overlapping van de stroken te kort is? In plaats van twintig zou dat veertig centimeter moeten zijn. Dan ben je van het hele probleem af.”

Scheuren

Voor een ander probleem zorgen de uitstekende delen van de steiger die scheuren in het doek maken. “Op de plaatsen waar die delen zitten zou je uitsparingen moeten maken”, vindt hij. Niettemin biedt dit doorwerksysteem veel meer voordelen dan de huidige steigerdoeken. Het opzetten van die systemen is tijdrovend en bovendien kan de wind er vaak nog onder komen, waardoor de steiger alsnog kan omvallen. Een luchtdichte plastic afdichting, zoals wij ook wel eens hebben toegepast, zorgt voor condensvorming in het omhulsel. Daarentegen ventileert het polyethyleendoek naar behoren.”

Na een zoektocht van een jaar stuitte VWS Bouwmaterieel op het systeem van Digeko & Partners. De montage is ‘kinderspel’. De stroken polyethyleen worden in profielen geklikt en via staalkabels en een aluminium strip aan de bovenste en onderste leuning van de steiger gezekerd. De karabijnhaken kunnen worden losgemaakt, waarna je het doek naar believen naar boven kunt trekken. Bij harde windvlagen schiet het doek automatisch uit de profielen.

De sleutel daartoe is een holle kunststof pees die in de zoom van het doek is genaaid. Onder grote druk van de wind knijpt de pees dubbel, waardoor het doek uit de profielen schiet. Het doek kan dan loswaaien en de wind kan ontsnappen. De zekering via karabijnhaken houdt het doek echter op zijn plaats, waardoor de wind geen vat krijgt op de steiger.

Voor de overkapping aan de bovenkant is gekozen voor een ellipsvormig doek van 3,5 meter breed. Deze wordt gemonteerd op een aluminium buizenframe, dat kant en klaar wordt aangeleverd.

Kurkdroog

De steiger is een oase van rust. Bouwvakkers houden zich prima staande op de steigerplanken. Van de stormachtige wind is weinig meer te merken. “We hebben de afgelopen maanden te maken gehad met veel regen, maar dat heeft geen invloed gehad op het metselwerk. Kijk eens, de stenen en voegen zijn kurkdroog, evenals de spouwmuur en isolatie. Dankzij dit steigerdoeksysteem wint het product aan kwaliteit”, stelt uitvoerder Voortman.

Van Aalten is verrast door de hoge productiecapaciteit. “Ze hebben zelfs met zes graden vorst kunnen doorwerken. Dat leek mij onmogelijk, maar je merkt het: de aanschaf van de steiger heb je er in een maand uit als je onder alle omstandigheden drie maanden continu kunt blijven werken.”

Reageer op dit artikel