nieuws

Steigerbouwers laken ladderverbod

bouwbreed Premium

den haag – De ladder verdwijnt van de werkplek als de Europese Unie haar zin krijgt. De EU heeft een wetsontwerp ingediend betreffende ‘minimum voorschriften inzake veiligheid en gezondheid bij het gebruik van arbeidsmiddelen op de arbeidsplaats’.

In dat voorstel staat onder andere: “Het gebruik van een ladder als werkplek op hoogte moet worden beperkt tot omstandigheden waarin het gebruik van andere, veiliger arbeidsmiddelen niet is gerechtvaardigd in verband met de korte gebruiksduur en het geringe risico.”

Dit impliceert dat een ladder alleen nog wordt toegestaan als toegangsmiddel. Het structureel gebruik van de ladder, door bijvoorbeeld schilders, timmerlui en glazenwassers, wordt verboden.

Werkbaar

De Vereniging van Steiger-, Hoogwerk- en Betonbekistingsbedrijven trekt aan de bel. Hoewel de VSB groot voorstander is van een veilige werkplek, moet er wel een werkbare situatie blijven. De VSB vreest dat een aantal bedrijven de nieuwe richtlijn niet zal overleven. Half januari staat een overleg gepland met andere vakverenigingen, zoals Fosag en het Bedrijfsschap Schildersbedrijf. Dan zullen zij besluiten wat zij kunnen ondernemen tegen deze regeling. In elk geval willen de verenigingen een duidelijk protest laten horen bij het ministerie van Sociale Zaken, aldus de voorzitter van de VSB.

Reageer op dit artikel