nieuws

Software op maat kleinbedrijf Eerste door Bukla goedgekeurde integrale IT-pakket beschikbaar

bouwbreed Premium

hoogeveen – De Hoofdgroep Burgerwerk- en Kleine Aannemingen (Bukla) van het NVOB heeft heet eerste integrale IT-pakket specifiek voor kleine aannemers getest en goedbevonden.

Voorzitter Dick van der Graaf verwacht begin volgend jaar nog een paar softwarepakketten te kunnen voorzien van het Bukla-keurmerk.

Het Hoogeveense IT-bedrijf Plus Integration is er als eerste in geslaagd een pakket op de markt te brengen dat voldoet aan de specificaties die de Bukla vooraf heeft opgesteld. Die specificaties hielden in dat een aantal functies integraal in het pakket verwerkt moeten zijn. Het gaat daarbij onder meer om kaartenbakken voor relatiebeheer en acquisitie, een calculatieprogramma, werkenadministratie, factureren, voor- en nacalculaties en een planningprogramma.

“Een jaar geleden hebben wij een aantal softwarebedrijven benaderd om een dergelijk programma te ontwikkelen. Wij kregen hoe langer hoe meer signalen van onze leden dat systeemhuizen hoe langer hoe minder aandacht hadden voor het kleinbedrijf. Voor zover er pakketten op de markt waren, ging het om zware pakketten die niet zijn toegesneden op het kleinbedrijf. Juist de directeur/eigenaar binnen zo’n bedrijf heeft geen tijd om ingewikkelde software in zijn bedrijf in te voeren. Daarom hebben we systeem- en functionaliteitseisen gesteld die nuttig zijn en gemakkelijk te bedienen”, aldus Van der Graaf.

Klankbordgroep

Dat bleek achteraf nog gemakkelijker gezegd dan gedaan. Van de vijf bedrijven die oorspronkelijk mee wilden doen, zijn er maar drie overgebleven. Twee van die bedrijven moesten al snel laten weten dat zij geen kans zagen het gevraagde pakket nog in 1999 te leveren.

Bij het beproeven van het programma is niet over een nacht ijs gegaan. Een heuse klankbordgroep van enkele kleinere aannemers in het noorden des lands heeft zich vanaf vlak na de grote vakantie intensief beziggehouden met het testen van het programma.

“Het is een goed programma. Het is alleen jammer dat de schil rond de functies in het Engels is. Maar die is volgend jaar ook in het Nederlands”, aldus tester Marietje Dijkstra van het gelijknamige bedrijf uit Sloten.

Reageer op dit artikel