nieuws

Snellere afbraak bodemvervuiling

bouwbreed

groningen – Vervuilde grond kan snel, goedkoop en tegelijk milieuvriendelijk worden schoongemaakt door bepaalde stoffen in de grond te spuiten. Dat beweert biochemicus drs. W. Noordman in zijn proefschrift over de biologische afbraak van bodemvervuiling.

Biologische sanering van grond die is vervuild met aardolie en pcb’s kost veel tijd. Dat komt doordat deze stoffen slecht oplosbaar zijn en zich sterk hechten aan de grond. Noordman ontdekte dat bepaalde bacterien stoffen produceren die als een soort zeep werken en de stoffen losweken. Met behulp van deze zogenaamde biosurfactanten werken de micro-organismen die worden gebruikt om grond biologisch te reinigen effectiever en sneller.

Noordman pleit voor het inspuiten van biosurfactanten in ernstig vervuilde grond. De verontreiniging kan vervolgens gemakkelijk worden opgepompt en is dan bovengronds verder afbreekbaar.

De nieuwe mogelijkheid voor biologische bodemsanering is volgens Noordman goedkoop en milieuvriendelijk.

Reageer op dit artikel