nieuws

Sloophamer met overdruk voor gebruik onder water

bouwbreed Premium

bremen – Het Duitse sloopbedrijf Max Jodeit & Sohn te Bremen heeft een effectieve manier gevonden om een muur onder water te slopen. Door extra luchtdruk in de hydraulische sloophamer, kan het water niet binnendringen. Onderwatercamera’s kunnen door de opstijgende luchtbellen niet worden gebruikt, zodat min of meer ‘blind’ moet worden gewerkt.

Het bijzondere stuk gereedschap wordt ingezet bij de sloop van een muur van een sluis in de vissershaven van Bremen. Deze moet worden verlengd en verbreed, maar tijdens de sloop van de bestaande sluismuur moet het scheepvaartverkeer zoveel mogelijk gewoon doorgaan. De sluis is nu 100 meter lang en 8,30 meter breed en moet 181 meter lang en 10,5 meter breed worden. In totaal moet ongeveer 15.000 vierkante meter sluismuur worden gesloopt.

Samen met de leverancier van de graafmachine, een CAT 375L, en de producent van de hydraulische sloophamer, een HM2500 Marathon van Lehnhoff in Badeb-Baden, heeft de sloper de oplossing bedacht. Aan de giek van de graafmachine is een zeven meter lange lepelsteel bevestigd, waaraan een snelwisselmechanisme is gemonteerd. Hieraan is een 5,5 meter lange lepelsteel bevestigd met eenzelfde snelwisselmechanisme. Daaraan is de hydraulische hamer bevestigd. Op de graafmachine is een extra compressor gemonteerd die voor de extra luchtdruk in de hamer zorgt.

Reageer op dit artikel