nieuws

sijtwende Sijtwende wint nipt van ITM

bouwbreed Premium

zeist – Het Voorburgse project Sijtwende heeft de A.M. Schreudersprijs voor ondergronds bouwen gewonnen. Alhoewel het technisch een conventioneel project is, laat het volgens de jury goed zien dat ondergronds bouwen competitief kan zijn. Bovendien zijn er interessante organisatorische oplossingen gevonden.

Sijtwende liet het ITM-consortium net achter zich. Dit consortium ontwikkelt een industriele tunnelbouwmethode, waarbij de wand van de boortunnel in het werk wordt gestort. ITM kreeg uiteindelijk een eervolle vermelding.

Volgens jury-voorzitter prof. ir. B. Horvat was de keuze moeilijk. Van de vijfentwintig inzendingen werd een voorselectie gemaakt van acht, die intensief op hun merites werden beoordeeld. Het waren heel uiteenlopende voorstellen, varierend van de parkeergarage onder het Museumplein in Amsterdam tot het afstudeeronderzoek van Edwin Slijkhuis, die een nieuwe methode bedacht om een dwarsverbinding tussen twee tunnelbuizen te trekken.

Het winnende Sijtwende combineert woningbouw met de aanleg van een (half)ondergrondse, ingepakte ringweg dwars door het dichtbebouwde Voorburg. Door die combinatie werd de aanleg van de weg, waarover al zestig jaar was gediscussieerd, ineens mogelijk. Het is volgens Horvat een inspiratiebron voor dubbel grondgebruik. Er wordt gebouwd buiten het bestemmingsplan om, maar met een bijzondere vergunning.

De A.M. Schreudersprijs ter waarde van zestigduizend gulden werd tijdens de COB-dag uitgereikt door de naamgever. Schreuders is oud-directeur van bouwbedrijf Nederhorst, dat is overgenomen door HBG. Ook was hij technisch adviseur van vele ministers van Verkeer en Waterstaat.

De prijs is bestemd voor personen of organisaties die een belangrijke bijdrage hebben geleverd op het gebied van ondergronds bouwen.

Reageer op dit artikel