nieuws

Schranklader rijdt, machinist blijft staan

bouwbreed Premium

emmeloord – Het is een raar gezicht: een schranklader manoeuvreert over het terrein, terwijl er niemand in zit. Het zwaailicht staat aan en het machientje maakt razendsnel alle mogelijke bewegingen en wendingen. En binnen staat de machinist met een klein kastje op z’n buik…

Machinist Klaas heeft reden tot lachen. Buiten is het snijdend koud en tijdens de eerste van de twee open dagen van afgelopen week van Greve Industrie giert de storm met windkracht tien door de polder. Klaas staat warm en droog en zijn schranklader van het type Lx565 haalt buiten allerlei capriolen uit.

“Hij kan alles”, zegt Klaas. “Een uurtje oefenen en je weet hoe de machine reageert. De afstandsbediening – van Hetronics – werkt heel nauwkeurig en direct. En er zitten allerlei veiligheden ingebouwd”. Zo zal de machine niet rijden als niet eerst het contact is aangezet. En om te zien of dat het geval is, staat het zwaailicht aan.

“Dit is volgens mij nog maar het begin”, meent Klaas, die het wel ziet zitten. “We zijn niet ver van de tijd dat de machinist achter een bureau zit met een beeldscherm en een toetsenbord en zo de machine buiten het werk laat doen. Ik voorzie ook dat een aantal regelmatig terugkerende bewegingen tevoren ingeprogrammeerd kan worden.”

Bereik

Volgens de enthousiaste machinist moet wel het aantal toepassingen en vooral het bereik worden vergroot. Het bereik is nu nog maar 150 meter, te weinig voor bijvoorbeeld toepassing in de wegenbouw of in de landbouwmechanisatie.

Asbestverwerking

Een bezoekende agrarier glundert al bij de gedachte: “Nu zoekt de computer op de bietenrooimachine al uit hoe diep gestoken moet worden, om de paar centimeter en op de millimeter nauwkeurig. De volgende stap is natuurlijk dat ik niet meer op de machine hoef te zitten om te sturen, maar dat vanuit mijn verwarmde kantoor kan doen.”

Greve Industrie heeft een aantal van deze machientjes, inclusief radiografische besturing, verkocht aan het Boekelse bedrijf Slecoma. Deze zet de robuuste schrankladertjes in voor de verwerking van asbest. Want als er een stof is waar men voorzichtig mee moet zijn is het wel asbest.

De schrankladers van New Holland zijn uitgerust met de gepatenteerde Super Boom, het hefsysteem waarbij de laadbak niet met een boog, maar recht omhoog gaat. De laadbak bereikt daardoor bij de maximale hefhoogte zijn maximale reikwijdte. Conventionele laders heffen de laadbak omhoog in een boog. Zij reiken daarbij nauwelijks vooruit boven het scharnierpunt.

Typen

Het laagste scharnierpunt ligt heel laag, waardoor het zicht naar achteren ruim is.

Er zijn zes typen in drie breedten: 1523 mm, 1666 mm en 1826 mm. Het nuttig laadvermogen van de machines loopt van 567 kg tot 998 kg en het hefvermogen tot maximale hoogte loopt volgens opgave van de fabrikant van 658 tot 998 kg. Het rijklaargewicht loopt van 1998 tot 3177 kg.

Het vermogen van de motor van het kleinste type is 22,4 kW, dat is 30 pk en van het grootste type 44,8 kW, ofwel 60 pk.

De bakpunthoogte van de lader is bij het kleinste type 2820 mm en bij de grootste 3010 mm, de kiephoogte 2230 en 2550 mm. De reikwijdte is op volle hoogte 610 mm bij de kleinste en 790 mm bij de grootste.

De schranklader Lx565 van New Holland werkt ook op afstand bestuurd nauwkeurig.

Foto: Axipress

Reageer op dit artikel