nieuws

‘Schitterend om boerderij zelf op te bouwen’ Bert Ferdinands’ project moet over twee jaar helemaal gereed zijn

bouwbreed Premium

leeuwarden – De familie Ferdinands uit het Friese dorp Eesterga moet het voorlopig doen met het voorhuis van haar boerderij. Bert Ferdinands (37) brak zijn sterk vervallen boerderij tot de grond toe af. Alleen het voorhuis bleef staan, zodat hij en zijn gezin toch een dak boven het hoofd hebben. Ferdinands begint binnenkort pal achter de woning met de herbouw van zijn boerderij. Vrijwel al het werk doet hij zelf. In 2001 hoopt de inwoner van Eesterga de megaklus af te hebben.

“Ik vind het schitterend werk om de boerderij helemaal zelf weer op te bouwen. Nooit eerder heb ik een dergelijk grote klus gedaan. Het is voor mij dan ook een uitdaging”, zegt Ferdinands. “Ik mag altijd graag bezig zijn en ben geen type dat de hele avond voor de televisie zit”, zegt de inwoner van Eesterga lachend.

In het dagelijkse leven verdient Ferdinands de kost als een soort ‘manus van alles’. Hij verhuurt zichzelf als tijdelijke arbeidskracht aan bijvoorbeeld boeren, agrarische loonbedrijven of bouwondernemingen. Tussen de bedrijven door werkt hij dan aan de bouw van zijn boerderij.

De familie Ferdinands kwam in 1985 op de boerderij aan de Straatweg wonen. Voorheen was er een schapen- en melkveehouderij in gevestigd. Ferdinands hield aanvankelijk ook schapen in de boerderij.

Weggegooid geld

“Het gebouw stamt uit eind 1700, begin 1800 en had zijn beste tijd dan ook gehad. In de afgelopen jaren heb ik daarom niets meer aan het onderhoud van de boerderij gedaan, want dat zou dan alleen maar weggegooid geld zijn. We hebben uiteindelijk besloten de boerderij maar helemaal te slopen en daarna op dezelfde plaats weer opnieuw op te bouwen. Direct na de zomervakantie ben ik in m’n eentje begonnen met de sloop van de boerderij. Dat is nu klaar. Het woonhuis is net voor de Tweede Wereldoorlog voor de boerderij gezet en ziet er nog wel goed uit. Dat gedeelte hebben we dan ook laten staan en daar wonen we nu in”, vertelt Ferdinands.

Het woonhuis is echter ook danig verzakt. Ferdinands gaat daarom in de komende weken zijn woning recht zetten. “Ik heb daar een eigen methode voor bedacht, waar ik niets over wil zeggen. Misschien kan ik er later nog eens de markt mee op. Zo gauw de woning recht staat, bouw ik er eerst een nieuw stuk aan. Voor de herfst van het jaar 2000 hoop ik dan met het boerderijgedeelte te kunnen beginnen. Zo moet er uiteindelijk een kop-hals-rompboerderij verrijzen. Alle vergunningen heb ik inmiddels binnen. De afmetingen van de boerderij blijven dezelfde als voorheen: vijftien meter breed en dertig meter lang. Alleen de hoogte wordt minder: zeven meter. Ik wil het project over twee jaar helemaal af hebben.”

De Straatweg 23 biedt momenteel een vreemde aanblik. Daar waar altijd een boerderij stond, is nu slechts nog een voorhuis te zien met daarachter een groot gapend gat. Ferdinands krijgt dan ook veel reacties van mensen uit de regio die nieuwsgierig zijn naar zijn toekomstplannen. Ook het feit dat hij de boerderij helemaal in zijn eentje gaat herbouwen, wekt vragen op. “Zo kan ik echter veel geld besparen”, legt Ferdinands uit. “Dat de bouw op deze manier veel langer duurt dan wanneer een aannemer het doet, maakt ons niets uit. Mijn vrouw en ik hebben de tijd. Mijn doel is in de toekomst paarden in het boerderijgedeelte onder te brengen.”

Bert Ferdinands bij zijn verzakte voorhuis, met daarachter de afgebroken boerderij. Foto: Alex J. de Haan

Reageer op dit artikel