nieuws

Schiphol in zee komt er op termijn toch

bouwbreed Premium

leidschendam – Het kabinet mag afstevenen op een besluit dat Schiphol nu niet naar zee gaat, de bouw is ervan overtuigd dat op langere termijn er geen ontkomen aan is. Dit blijkt uit de woorden van VBKO-voorzitter Lubberhuizen.

“Het maakt de bouw niet uit dat het eiland in de Noordzee er nu niet komt. Later kan het altijd nog”, zo zegt hij in een reactie op uitlatingen van minister Pronk en zijn collega Netelenbos. De laatste liet vanuit Chicago weten voorstander te zijn van groei op Schiphol zelf met wellicht een zesde baan.

De gedachte achter het op termijn toch naar zee verhuizen van Schiphol is gebaseerd op het gegeven dat het ruimtebeslag van de luchthaven zelf, inclusief de geluidscontouren waarbinnen weinig mogelijk is, wel zeer groot wordt. Dit betekent dat het noordelijk deel van de Randstad vrijwel onbruikbaar wordt.

Een oplossing is Schiphol de status mainport te ontnemen. Over de gevolgen daarvan voor de Nederlandse economie durft niemand een uitspraak te doen.

Reageer op dit artikel