nieuws

Remkes dwingt corporaties desnoods tot solidariteit

bouwbreed Premium

den haag – Rijke woningbouwverenigingen moeten arme helpen. Als zij daar geen werk van maken, zal staatssecretaris Remkes van Volkshuisvesting ze ertoe dwingen.

Over de vraag hoe Remkes dat precies wil aanpakken, lopen de meningen echter nog uiteen. Remkes wil dat er een college komt met vertegenwoordigers van de vereniging van corporaties (Aedes) en de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Dat college kan adviseren dat een rijke corporatie een arme financieel moet bijstaan. Gebeurt dat niet, dan zal Remkes de onwillige corporatie met een heffing dwingen om mee te werken.

De Kamer dwong Remkes woensdag de toezegging af dat hij voorlopig nog geen heffingen oplegt. Hij moet eerst duidelijker laten zien wanneer hij die stap wil zetten. PvdA, GroenLinks en SP vonden dat de huurders veel te weinig invloed krijgen. Zij moeten van deze fracties ook een vertegenwoordiger krijgen in het college. PvdA-Kamerlid Duivesteijn was “mateloos geirriteerd dat de sector het allemaal kennelijk zelf kan doen”. Hij hekelde “het steeds weer terugkerende dedain van de staatssecretaris tegenover de huurders”. Remkes ontkende dat hij huurders minacht. Hij vindt dat het college huurders serieus moet raadplegen, maar wil niet dat zij meebeslissen. (anp)

Reageer op dit artikel