nieuws

Planschade-eis voor burgemeesterswoning

bouwbreed Premium

den haag – J. Hoogland, de vorige eigenaar van de woning van burgemeester Opstelten aan de Prinses Julianalaan in Kralingen, hoopt op een forse planschadevergoeding van de gemeente Rotterdam.

Tijdens de zitting van een beroepszaak bij de Raad van State zei de woordvoerder van Hoogland dat de woning fors in waarde is gedaald door de nieuwbouw van het verpleegtehuis Pniel aan de Oudedijk. Immers, een groot deel van het verpleegtehuis voor 120 psychogeriatrische patienten is in de voormalige tuin van Villa Pniel gebouwd. Daardoor is het uitzicht van de omwonenden aangetast.

Volgens W. Kervers, buurman van Hoogland, is bovendien de kans op overlast gegroeid omdat de soms “krijsende bejaarden” goed te horen zullen zijn.

Hoogland en Kervers vechten bij de Raad van State de bouwvergunning van het intussen bijna opgeleverde complex aan. Volgens hen heeft de deelgemeente Kralingen ten onrechte een vrijstelling voor de bouw verleend.

Staatsraad C. de Gooijer merkte tijdens de zitting op dat de oorspronkelijke bestemming ‘Villa met tuin’ uit 1935 nooit is gewijzigd. Daardoor lijkt het, ook gezien eerdere uitspraken van de Raad van State, twijfelachtig of de bouwvergunning overeind zal blijven.

Wijzigingsprocedure

Als de vergunning wordt vernietigd, maakt dat voor de bouw niet veel uit aangezien de gemeenteraad van Rotterdam op 17 december 1999 een wijzigingsprocedure van het bestemmingsplan is begonnen. In dat bestemmingsplan, dat medio 2000 ter inzage zal liggen, zal ook de tuin van Pniel een ‘medische’ bestemming krijgen en zal de bouwvergunning alsnog rechtsgeldig worden.

Wel is de uitspraak van belang voor de hoogte van de uiteindelijk planschadevergoedingen Door de bouw in de tuin van Pniel kon Opstelten de woning 300.000 gulden

goedkoper krijgen dan anders het geval zou zijn geweest. Hoogland wil die drie ton op Rotterdam verhalen.

Overigens loopt er ook nog een procedure over de bouwschade die Opsteltens pand heeft opgelopen door de bouw van het verpleeghuis. Die procedure tegen de aannemer heeft Opstelten overgenomen van Hoogland.

De Raad van State doet over zes weken uitspraak.

Reageer op dit artikel