nieuws

Parijse regio legt laatste kilometers van superrondweg niet aan

bouwbreed Premium

parijs – De Superperipherique zal voorlopig niet worden voltooid. De A104, zo is de officiele naam van de rondweg die het verkeersinfarct van Parijs voor een deel had moeten oplossen, blijft een stukje van 22 luttele kilometers missen.

Het partje ten noordwesten van de Franse hoofdstad wordt niet aangelegd, zo heeft de socialistische regioraadvoorzitter Jean-Paul Huchon aangekondigd. Volgens hem is het project te duur. Een meerderheid van de Parijse regionale raad vindt ruim 6 miljard francs (twee miljard gulden, ruim 90 miljoen gulden per kilometer) te duur voor een stukje snelweg tussen Mery-sur-Oise en Orgeval, dat de rondweg inderdaad tot een rondweg zou maken.

De A104 zou volgens de planners dagelijks worden bereden door 35.000 voertuigen. Een deel daarvan neemt op dit moment de gewone Parijse Peripherique, terwijl de hoofdstad helemaal niet de bestemming is. Dat transitverkeer is een van de redenen waarom de roemruchte rondweg op vrijwel ieder moment van de dag getroffen wordt door kilometerslange files.

Te veel asfalt

Volgens de conservatieve oppositie in de regioraad is het besluit van Huchon een knieval naar de Groenen. Jean-Paul Huchon heeft de kleine groene partij nodig om de regio te kunnen besturen. De partij van milieuminister Dominique Voynet vindt dat in de streek rond Parijs al te veel asfalt is gelegd. “Men moet nu maar eens op een andere manier gaan nadenken over vervoer”, is het credo van de Franse groenen.

Tegelijkertijd blijft er wel een levensgroot probleem in en rond Parijs. Want vervangend vervoer (bus, metro, trein) is er niet en de A104, die als wijdste rondweg moest gaan fungeren, is natuurlijk minder aantrekkelijk voor automobilisten als er 22 kilometer ontbreekt. Datzelfde geldt voor de middelste rondweg, de A86, die ook nog steeds niet is afgebouwd. Een en ander houdt in dat het transitverkeer toch grotendeels kiest voor de Peripherique, die als een te strak aangehaalde broekriem rond Parijs ligt.

Reageer op dit artikel