nieuws

‘Ouwe rot’ stort zich vol overgave op recreatiepark Miracle Planet

bouwbreed Premium

ENSCHEDE – Zelfs voor een ervaren ‘betonrot’ als Istvan Eek biedt de bouw van het mega-recreatiepark Miracle Planet in Enschede nog steeds uitdagingen. Niet zozeer vanwege nieuwe technieken, maar omdat de bouw van dit betonwerk wel de nodige kennis en ervaring vereist.

Wat dat betreft kan Eek buigen op zijn indrukwekkende staat van dienst. Hij was onder meer uitvoerder bij enorme betonwerken zoals de Wartsila-fabriek in Zwolle en het Academisch Ziekenhuis in Groningen. Miracle Planet is enkele slagen kleiner van omvang, maar daarom niet minder boeiend voor Eek.

De uitvoerder zet even wat cijfers op een rij: in het bioscoopcomplex, dat Nelissen van Egteren samen met Goossen Almelo BV bouwt, wordt circa achtduizend kubieke meter beton verwerkt.

Niveauverschillen

Het project is interessant, omdat het complex veel niveauverschillen kent. Er moet op hoogte worden gewerkt. Vier zalen staan op de begane grond, zes exemplaren zijn hoger gelegen. De vloer van deze zalen wordt ondersteund door prefab balken, waarvoor hoogwaardig beton (B45) is gebruikt. “Die balken zijn zeven a acht meter lang. Ze moesten met een 250-tons kraan op hun plek worden gelegd”, zegt Eek.

Volgens hem zie je nog weinig van zulke betonwerken zoals die momenteel in Enschede worden gebouwd. Eek kan het weten, want hij zit sinds 1964 in de bouw en heeft zich sindsdien gespecialiseerd in beton. De constructie van het bioscoopcomplex in Miracle Planet vergt volgens hem veel ervaring met en kennis van het materiaal.

“Je kunt niet elke willekeurige uitvoerder op dit project zetten. We werken hier op relatief grote hoogte. Enkele wanden beginnen pas op zo’n acht meter hoogte. DOKA heeft voor ons project een paneelbekisting gemaakt. Daarbij heb je de mogelijkheid om in de eerste slag al tot zes meter hoogte te storten. Dat is beslist niet alledaags. Deze bekisting kun je heel snel verbouwen in de breedte en hoogte, zodat er weinig tijd verloren gaat”, weten Eek en ook projectleider P. Bekhuis van Goossen Almelo BV.

De wanden, waarvan de hoogste tot ruim veertien meter reiken, wordt in diverse slagen beton gestort. Voor de eerste slag is een speciaal wapeningsnet ontworpen dat precies op lengte is gemaakt. “Voor de efficientie van het project is dergelijk maatwerk van groot belang”, weet Eek.

Het recreatiepark moet binnen een tijdsbestek van veertien maanden worden gerealiseerd en wordt naar verwachting op 1 juli opgeleverd.

Popconcerten

Het bioscoopcomplex biedt plaats aan 2700 bezoekers en heeft een vloeroppervlak van 10.600 vierkante meter. Op dezelfde locatie verrijzen tevens een entertainmenthal met kart -en voetbalcentrum, een theater, een hal voor popconcerten, een tv-studio en een duikcentrum, waarvan een dertien meter hoge springtoren in het oog springt. De hal biedt aan maximaal vierduizend toeschouwers een staanplaats. Wessels Rijssen bouwt deze functies.

Bouwmaatschappij Punte uit Enschede realiseert het laser -en paintballcentrum, ongeveer negenduizend vierkante meter in omtrek. Ontwikkelaar Koninklijke Wessels Stevin verwacht 1,1 miljoen bezoekers per jaar.

Volgens ‘ouwe rot’ in het betonvak Istvan Eek zie je nog maar weinig betonwerken zoals in het Miracle Planet in Enschede.

Foto: MartJan Bakker

‘Je kunt niet elke willekeurige uitvoerder op dit project zetten’

Reageer op dit artikel