nieuws

Oplossing

bouwbreed Premium

Swinging Londen, eind jaren zestig. Gevraagd werd een ontwerp voor een universiteit. De Engelse anarchist-architect Cedric Price ontwierp echter geen gebouw. Want wat was eigenlijk het probleem? Niet dat er moest worden gebouwd, er moest onderwijs kunnen worden gegeven. Dus zocht Price de oplossing niet in architectuur, maar in een communicatie systeem.

In NRC-Handelsblad betoogt oud-minister Margreeth de Boer op analoge wijze dat stadsvernieuwing niet een kwestie is van andere gebouwen neerzetten. Het zou wonderlijk zijn als nieuwe koopwoningen op slag armoe, kennisachterstand, gebrekkige integratie van allochtonen en misdaad zouden oplossen.

Het ‘ontwerp’ van Price heeft het echter niet gehaald. De bestuurderen wilden een gebouw. Nieuwbouw heeft blijkbaar een magische kracht. Oogt daadkrachtig, alsof gelijk ook het hele leven anders zal zijn en alle oude problemen opgelost. Daarom zal stadsvernieuwing altijd gepaard gaan met sloop en nieuwbouw. Het is de symbolische kracht, Margreeth, die telt.

Reageer op dit artikel