nieuws

octrooi.wand Kliksysteemwand

bouwbreed Premium

Een sandwichstijl voorzien van kunststof profiel waar je zo een wandpaneel in klikt. Dat scheelt de doe-het-zelver geknoei met schroeven of spijkers en bovendien zorgt de stijl voor een goede geluidsisolatie en brandvertraging.

Octrooi nummer: 1008261

uitvinder: Pieter Schaap

octrooihouder: Verwol Projektafbouw BV

Verwol Projektafbouw uit het Noordhollandse Opmeer heeft voor professioneel gebruik al een tijdje een stijl op de markt waar wandpanelen aan worden geklikt. De interieurbouwers kunnen hamers en schroevendraaiers dus thuis laten. Een verend pvc-profiel geperst in de spaanplaat klikt gemakkelijk in de aluminium kokerstijl voorzien van precies het tegenovergestelde zwaluwtaart-profiel.

Het leek productontwikkelaar Pieter Schaap van Verwol een goed idee om voor de doe-het-zelfmarkt een vergelijkbaar systeem te ontwikkelen. Niet met een aluminium stijl, want dat is voor de huis-tuin-en-keukentoepassingen te kostbaar. Maar hij wilde er wel een sandwichstijl van maken. Dat zorgt niet alleen voor goede geluidsisolatie, het komt ook de brandwerendheid van de constructie ten goede. Al met al betekent dat een flinke innovatie van de metal-stud wand. Hij is sneller te monteren en hij isoleert beter.

De sandwichstijl bestaat uit twee vurenhouten balken met daartussen verlijmd een laag isolatiemateriaal. Volgens de octrooitekst kan dat poly-urethaanschuim zijn, maar ook minerale wol of glaswol. Op de stijl is een pvc-zwaluwstaartprofiel geplakt. Op de plaat die aan de stijl geplaatst moet worden, zit precies het tegenover gestelde profiel geplakt. De zwaluwstaarten veren bovendien iets, zodat het hele zaakje met wat drukken op zijn plaats klikt. Wie met een beetje beleid na gebruik de platen weer loswrikt kan ze weer hergebruiken.

Het plaatsen is volgens Schaap een fluitje van een cent. De stijl wordt immers los geplaatst tussen de profielen op de grond en het plafond en kan dus bij de montage precies op de juiste plaats worden geschoven.

Dure matrijzen

Na nieuwheidsonderzoek werd het patent voor Nederland, Belgie, Luxemburg en Duitsland kortgeleden verleend. Zoals gebruikelijk zo’n anderhalf jaar na het indienen van de aanvraag. In de tussentijd heeft het projectafbouwbedrijf echter weinig met het idee gedaan.

Dat komt volgens Schaap voor een deel door de drukte. Het bedrijf had de afgelopen tijd de handen vol aan het inbouwen van systeemplafonds en -wanden. Tot de verbeelding sprekende projecten waaraan het honderdtwintig man sterke Verwol meewerkte zijn museum Het Valkhof in Nijmegen en de Kalvertoren in Amsterdam.

Daar komt bij dat Verwol niet in staat is zelf de productie van de zwaluwstaartprofielen op zich te nemen. Een kunststoffabriek zal bereid moeten zijn te investeren in dure matrijzen. Erg snel zal het product dus wel niet in de schappen liggen. Schaap zal eerst nog wat lobbywerk moeten verrichten.

Ad Tissink

Het PVC zwaluwstaartprofiel (1) dat geplakt zit op het wandpaneel, klikt in het contraprofiel (2) dat aan de sandwichstijl is bevestigd. Die stijl bestaat uit hout (3), isolatiemateriaal (4) en weer hout (5). Tussen de wandpanelen (7) van spaanplaat of gipskarton zit isolatiemateriaal (6).

Reageer op dit artikel