nieuws

Nieuwe autoweg N11 maar voor de helft in gebruik

bouwbreed Premium

den haag – De vorige week opengestelde autoweg N11 tussen Zoeterwoude en Alphen aan den Rijn mag maar voor de helft worden gebruikt. Er is slechts een tracewetprocedure doorlopen voor de aanleg van tweemaal een rijstrook, gescheiden door een middenberm.

Met het oog op de te verwachten verkeersdrukte zijn alvast tweemaal twee rijstroken aangelegd. Tot onbegrip van automobilisten is in beide richtingen de linker rijstrook met bakens afgezet.

Formeel had tussen de twee rijstroken in elke richting een doorgetrokken streep moeten staan. Rijkswaterstaat heeft echter besloten een onderbroken streep aan te brengen, omdat het wegdek is uitgerust met zoab.

Daarop moet thermoplastische belijning worden aangebracht. Die kan achteraf niet meer worden verwijderd zonder het wegdek te beschadigen.

Het gevolg is dat de N11 nu oogt als een doodnormale autosnelweg met vier rijstroken.

Automobilisten snappen er niets van. De bakens wekken de indruk alsof aan de weg wordt gewerkt, maar nergens is een wegwerker te bekennen.

Rijkswaterstaat erkent dat de situatie ongelukkig is en wil in overleg met de gemeenten Zoeterwoude, Rijnwoude en Alphen aan den Rijn een oplossing zien te vinden. Openstelling van de linker rijstroken lijkt het meest voor de hand liggend, maar is dat niet. Daarvoor moet een procedure worden doorlopen die zeker twee jaar vergt. Voorlopig wordt gezocht naar een betere afzetting.

Reageer op dit artikel