nieuws

Lothar jaagt ook Limburgers de schrik om het lijf

bouwbreed Premium

roermond – Ook Nederland wordt getroffen door natuurgeweld als gevolg van de orkaan Lothar. Vooral het zuiden van ons land kampt op sommige plaatsen met overstromingsgevaar. Lothar hield in grote delen van West-Europa huis en eiste waarschijnlijk buiten Nederland meer dan zeventig levens.

Het waterpeil van de Maas steeg fors door de perikelen in met name Frankrijk en Belgie. Dit leidde tot de intussen alom bekende beelden van de ‘drijvende’ Limburgse kerkdorpen Itteren en Borgharen waar allerlei noodvoorzieningen werden getroffen.

Rijkswaterstaat sprak gisteren bij het sluiten van deze editie de verwachting uit dat het waterpeil nog even stijgt en daarna zal dalen. Vermoedelijk blijft het peil bij Borgharen steken op 45.10 meter. Tijdens de watersnood van 1995 was het hoogste niveau 45.70 meter boven NAP.

Bewoners van onder meer het recreatiepark Marina Oolderhuske bij Roermond stonden de afgelopen dagen thuis met hun voeten in het water. Het was dweilen met de kraan open.

Bij Itteren was het gisteren noodzakelijk dat de bielspompen werden aangezet om het overtollige Maaswater weer kwijt te raken.

Het waterschap Roer en Overmaas besloot bij Stevensweert uit voorzorg een nooddijk te plaatsen over een lengte van tweehonderd meter. Dit ter bescherming van het achterland.

Hetzelfde waterschap leidde de Roer om in een uiterste poging te voorkomen dat het centrum van Roermond zou onderstromen.

In Noord-Limburg tussen Swalmen en Venlo heeft het Waterschap Peel en Maasvallei gisteren bij de beken afsluiters geplaatst zodat het Maaswater daar niet in terugstroomt.

Reageer op dit artikel