nieuws

Lantaarnpalen met dimlicht langs A50

bouwbreed Premium

arnhem – Het gedeelte van de snelweg A50 tussen de knooppunten Valburg en Grijsoord krijgt lantaarnpalen met regelbare dimlichten. Minder licht in de nacht is beter voor de dieren langs de weg en bespaart bovendien veel energie.

Ondanks discussies met de milieubeweging legde Rijkswaterstaat legde tien jasar geleden vanwege de veiligheid toch verlichting aan. Nu is besloten de armaturen te vervangen door dimlichten. Daarmee kan de lichtsterkte worden teruggebracht tot 20 procent. Bij bijzondere omstandigheden, zoals slecht weer of wegwerkzaamheden kunnen de lampen op volle sterkte branden.

Rijkswaterstaat vervangt deze maand alle lantaarns. De komende maanden wordt een computer bij de Verkeerscentrale Planken Wambuis ingericht om het licht te regelen. Dat blijft overigens ook handmatig mogelijk. Rijkswaterstaat verwacht dat de lampen in het voorjaar op dimsterkte zullen gaan.

Reageer op dit artikel