nieuws

Kritische gemeenten capitulerenABN Amro kan Bouwfonds kopen

bouwbreed Premium

delft – De verkoop van Bouwfonds aan ABN Amro is rond. Een groep kritische gemeenten onder leiding van de gemeente Delft aanvaardt het aanbod van 2,7 miljard gulden, 608,50 gulden per aandeel.

De groep-Delft maakte zich de afgelopen weken sterk voor een hogere prijs, maar de bank was daartoe niet te verleiden. En andere bieders meldden zich niet.

Daarom geeft Delft nu andere gemeenten met aandelen (in totaal 479) het advies tot verkoop over te gaan. Volgens een woordvoerder van Bouwfonds staat nu niets een overname meer in de weg.

ABN Amro stort een eenmalige bijdrage in het Stimulerings Fonds Volkshuisvesting (SVN). Met dit ‘gebaar’ wil de bank de relatie met de huidige aandeelhouders, de gemeenten, en met de relaties van Bouwfonds na de overname bestendigen. Een woordvoerder van de bank benadrukt echter dat van een ‘uitruil’ geen sprake is.

Nooit

Volgens de woordvoerder zijn er ook geen rechtstreekse onderhandelingen geweest tussen de kritische gemeenten en de bank. Wel vond bijna dagelijks overleg plaats tussen de directie van Bouwfonds, dat ook al weinig trek had in nieuwe onderhandelingen, en ABN Amro. De directie heeft immer gezegd dat verkoop aan de bank beter was dan een beursgang. “De gemeenten hebben een bod gekregen wat ze elders nooit hadden kunnen krijgen”, zei een woordvoerder van de bank vrijdag nogmaals. “De gemeenten hebben zich geleidelijk aan gerealiseerd dat er zaken zijn gedaan volgens de regels van de markt.”

Hoewel de rebellerende gemeenten, met in totaal 15 procent van de aandelen in handen, vorige week nog een steunactie onder alle gemeenten op touw zetten, en naar eigen zeggen bijna tweehonderd gemeenten positief reageerden, staakten ze toch hun verzet.

Steun

“Het aanhouden van het besluit door gemeenten om al dan niet de aandelen te verkopen, komt het bedrijfsbelang van Bouwfonds en dus ook de aandeelhouders niet ten goede”, heette het in een verklaring van de coordinatiegroep van Delft, Apeldoorn, Eindhoven en Alphen a/d/Rijn. De gemeente Delft was niet bereikbaar voor verder commentaar.

Of de rebellerende groep inderdaad zoveel steun had, zoals ze zegt, valt ook te betwijfelen. Een telefonisch onderzoek van Cobouw wees onlangs uit dat een groot aantal gemeenten zonder enige voorwaarde voorstander van verkoop was. Een onderzoek door de bank Kempen en Co, die de transactie begeleidt, bevestigde dat beeld. De afgelopen week haakten ook enkele gemeenten af die oorspronkelijk deel uitmaakten van de groep- Delft.

Reageer op dit artikel