nieuws

Kamervragen over steun zonnecellen

bouwbreed

den haag – De PvdA-fractie in de Tweede Kamer zet grote vraagtekens bij een subsidie van de Duitse overheid aan de nieuwe zonnecellenfabriek van Shell in Gelsenkirchen.

De Kamerleden Wagenaar, Witteveen-Hevinga, Bos en De Boer vragen zich af of de fabriek wel in de Duitse stad zou zijn gevestigd zonder de overheidsbijdrage. Zij betwijfelen of de subsidie strookt met de richtlijnen van de Europese Unie op het gebied van vrije mededinging. Dit blijkt uit schriftelijke vragen, die de PvdA-Kamerleden hebben gesteld aan minister Jorritsma van Economische Zaken. Zij willen van de vice-premier weten of de uitbreiding van de Shell-vestiging in Helmond, waar ook zonnecellen worden gemaakt, achterwege bleef omdat de Nederlandse regering geen subsidie gaf.

De Duitse subsidiekwestie is voor de PvdA aanleiding stil te staan bij het instrumentarium dat de Nederlandse overheid ter beschikking heeft om technisch hoogstaande investeringen te bevorderen. De kamerleden willen van Jorritsma weten of zij in het algemeen terughoudender is met het verstrekken van subsidies dan de Duitsers en of dit leidt tot een nadeliger concurrentiepositie voor bedrijven in ons land. Ook willen ze van de bewindsvrouw weten of ze de middelen voldoende vindt, die haar voor dit doel ter beschikking staan.

Reageer op dit artikel