nieuws

Internet vervangt aktentas Gespecialiseerde bedrijven in VS maken sites voor coordinatie bouwprojecten

bouwbreed Premium

san francisco – Architecten en projectontwikkelaars in de Verenigde Staten gebruiken steeds vaker speciale Internet-sites om een project in goede banen te leiden.

Alle informatie voor een project wordt in zo’n geval op via een speciale ‘home page’ op Internet samengebracht. Het uitwisselen van gegevens en het maken van veranderingen wordt hierdoor erg eenvoudig, omdat iedereen meteen toegang heeft tot de jongste gegevens. Die gegevens zijn bovendien duidelijk en leesbaar, iets wat niet gezegd kan worden van bouwtekeningen na een paar keer faxen.

Niet iedereen hoeft alles te weten en de toegang tot de informatie van het project kan eenvoudig beperkt worden. Onderaannemers bijvoorbeeld kunnen via wachtwoorden uitsluitend de delen van het project zien waar zij aan werken.

Nuttig

Het systeem is vooral erg nuttig voor grote bedrijven die wereldwijd werken. Het Internet is tegenwoordig vrijwel overal toegankelijk en dat is makkelijker dan pakken tekeningen en documenten via de post of een koeriersdienst heen en weer te sturen. De grote Amerikaanse bouwer Bechtel gebruikt bijvoorbeeld een dergelijk systeem om zijn internationale projecten te coordineren.

Maar ook bedrijven die meer plaatselijk werken, gebruiken dit soort systemen, omdat goede coordinatie zelfs in een kleiner project erg belangrijk is.

De Internet-sites worden meestal onderhouden door zelfstandige bedrijven, die ervaring hebben met dit soort werk, omdat het onderhouden van een Internet-pagina zeer gespecialiseerd werk is. Er is al een aantal Internet-bedrijven dat zich in deze systemen heeft gespecialiseerd, bedrijf met namen als Constructw1201re (constructware.com), Buzzsaw.com of Bidcom.

Kosten

Een belangrijk ander voordeel van het buitenshuis houden van dergelijke plaatsen voor het uitwisselen van informatie is dat de kosten voor ieder project duidelijk vast staan. Als een bouwbedrijf intern zou proberen dergelijke sites op te zetten, zouden de kosten van de software en het personeel dat aan het systeem werkt over een groot aantal projecten moeten worden uitgesmeerd. Door buitenstaanders in te huren, weet een bouwbedrijf precies wat de kosten zijn per project, iets dat dan makkelijk in de offertes kan worden verwerkt.

Reageer op dit artikel