nieuws

Intermat 2000 in teken huur, milieu en veiligheid Exposanten uit 28 landen verwacht op driejaarlijkse internationale beurs Parijs

bouwbreed Premium

amsterdam – Intermat 2000, de driejaarlijkse internationale beurs voor bouwmaterieel, mikt op de thema’s milieu, verhuur en veiligheid. Er worden volgend voorjaar in Parijs tenminste 190.000 bezoekers verwacht, afkomstig uit de hele wereld.

“Het thema veiligheid zal uitgebreid aan bod komen”, zegt public-relationsdirecteur Laurice Pechberty van beursorganisator Exposium. “En dan vooral binnen de sector sloop en recycling. Op de beurs wordt een speciale ruimte ingericht die volledig gewijd is aan de belangrijkste technieken en procedes. Die ruimte wordt doorgetrokken naar het buiten, waar op het demonstratieterrein recycling- en slooptechnieken te zien zullen zijn.”

Veiligheid zal ook een belangrijk thema zijn. Het aantal fabrikanten dat nieuwste ontwikkelingen op het gebied van preventie en bescherming laat zien, is eveneens gestegen. In de themaruimte verzorgen diverse belangenorganisaties presentaties met onderwerpen als ‘veilig werken met hoogwerkers’ en dergelijke.

Deelnemers

De organisatoren rekenen erop dat de sector verhuur van materieel in Europa sterk zal stijgen. In Groot-Brittannie heeft verhuur al een grote vlucht genomen en ook in Frankrijk is de groei spectaculair. “Hoe het in de rest van Europa zit, weet ik niet precies”, zegt Laurice Pechberty. “Maar wat ik hier in Holland hoor, is dat er ook een flinke stijging in zit. Ik neem aan dat dit ook in de rest van Europa het geval is.”

De genoemde speciale ruimte wordt ondersteund door de DLR, de Franse branchevereniging, vergelijkbaar met de Nederlandse BMWT, terwijl de organisatie in handen is van de ILC, het internationaal comite voor contacten tussen distributeurs, verhuurbedrijven en reparatiebedrijven van bouwmaterieel. Europese en Amerikaanse vereniging van verhuurbedrijven behoren tot de deelnemers.

‘Jongensspeelgoed’

Maar zwaartepunt van de expositie zal toch het ‘jongensspeelgoed’ zijn: machines voor grondverzet en graven. Vrijwel alle grote producenten zullen er zijn: onder meer Case, Caterpillar, Fiat, Hitachi, Kobelco, Komatsu, Liebherr en de Volvo-groep.

Het verticaal transport, met exposanten als Grove, Mannesmann, Tadano, Manitou, Merlo, Haulotte, Upright, enzovoorts neemt zelfs het dubbele vloeroppervlak van de vorige beurs in beslag. In de sector beton en bekisting valt de terugkeer van Outinord op.

Intermat 2000 is de enige vakbeurs van deze omvang in het eerste jaar van het nieuwe millennium die de exposanten de mogelijkheid biedt om het materieel ook ‘werkend’ te zien. Er zijn twee aparte zones, samen 25.000 vierkante meter groot. Materieel en technieken voor sloop en recycling van sloopafval zijn in de ene zone te zien, grondverzet- en graafmachines in de andere.

Perschef Laurice Pechberty toonde zich op vragen van Cobouw wel zeer teleurgesteld dat de Amerikaanse kranenfabrikant Terex afziet van deelneming aan de beurs. Terex had 3600 vierkante meter expositieruimte, meer dan een half voetbalveld, geboekt en zou een van de grootste exposanten zijn. Bij nader inzien trokken de Amerikanen zich terug.

Pechberty: “Wij hebben die mensen geprobeerd ervan te overtuigen dat ze een fout maken. Intermat is de grootste expositie op dit gebied in het jaar 2000. Maar ze willen liever naar de volgende Bauma in Munchen. Dat kan te maken hebben met het feit dat ze vorig jaar de Duitse producent Peiner hebben overgenomen.”

“Maar hoewel we bezoekers van over de hele wereld krijgen, gaan Fransen niet zo gauw naar Duitsland en Duitsers niet zo gemakkelijk naar Frankrijk. De Amerikanen zien Europa teveel als een markt. Dat is nog niet zo.”

Zuur

Voor de Fransen is het afzeggen van Terex extra zuur, omdat Terex-dochter PPM de enige belangrijke producent van mobiele kranen is in Frankrijk. Vice-president Steve Filipov van Terex Lifting heeft eerder gezegd dat hij het geld dat hij uitspaart, naar zijn zeggen ongeveer een miljoen dollar, liever besteedt aan het verlagen van de verkoopprijzen van zijn kranen. Wel beloofde hij dat de Franse dochter van Terex in de loop van 2000 met een eigen presentatie van de nieuwe PPM-kranen zal komen.

Cijfers en feiten

Intermat 2000 wordt van dinsdag 16 tot en met zondag 21 mei gehouden op de terreinen van Parc des Expositions Paris-Nord Villepinte, vlakbij het vliegveld Charles de Gaulle.

Op een beursoppervlakte van 290.000 vierkante meter – maar liefst 24 procent meer dan in 1997 – presenteren ruim 1300 exposanten hun waren. De demonstratiezone is met 25.000 vierkante meter weer fors groter dan die in 1997.

Van de exposanten komt 60 procent uit 27 verschillende landen. De rest is Frans. Er zijn tenminste tweehonderd nieuwe exposanten, hoofdzakelijk uit de VS, Duitsland, Spanje en Korea. Acht landen en de Duitse deelstaat Rijnland hebben gezamenlijke landenpaviljoens ingericht. De organisatoren verwachten tenminste 190.000 mensen – uit 110 landen.

Eenderde van het tentoongestelde materieel valt in de sector grondverzet, hijsen neemt 18 procent in en onderdelen/accessoires en wegenbouwmachines respectievelijk 12 en 10 procent.

Medeorganisator van de beurs is de CECE, de vereniging van Europese nationale brancheorganisaties. Daarbij zijn verenigingen uit negen landen aangesloten. De Nederlandse branchevereniging BMWT is, opvallend genoeg, (nog) geen CECE-lid.

Bezoekers van Intermat kunnen nu al via de eigen website www.intermat.fr inschrijven. De toegang is dan gratis. Aan de kassa zal zonder voorinschrijving rond 70 gulden per dag moeten worden betaald.

Nadere informatie: Exposium, Amsterdam, telefoon (020) 4620029.

Reageer op dit artikel