nieuws

Ingewikkeld stempelwerk Voor Rotterdamse tunnel

bouwbreed Premium

rotterdam – Als onderdeel van de werkzaamheden aan het Luxor-theater, dat door IBC Van Doorn wordt gebouwd, is de firma Transwelding uit Hensbroek bezig met gecompliceerd stempelwerk in de toekomstige voetgangerstunnel.

Begin 2001 moet het totale complex, dat in opdracht van het Luxor-theater en het ontwikkelingsbedrijf Rotterdam wordt gebouwd, gereed zijn.

Op de Kop van Zuid in Rotterdam wordt hard gewerkt aan het door Peter Wilson ontworpen Luxor-theater. Een onderdeel van de werkzaamheden is de bouw van een deel van de voetgangerstunnel, die in de nabije toekomst de cruise-terminal met het metrostation verbindt.

De firma Transwelding is bezig met het uitvoeren van het stempelwerk in de bouwput waar de tunnel gepland is. Voor Willem van der Lee van Transwelding is het een interessante klus: “Het mooie van dit werk is dat ik in een put van tien meter diep en ongeveer zestig meter lang maar liefst vier stempellagen moet aanbrengen. Dat lijkt misschien veel, maar de gemeente wil geen enkel risico nemen met zettingen.”

Door de vier stempellagen lijkt de bouwput een woud van staal. Volgens Van der Lee geeft dat weer extra problemen: “Ik heb moeite om mijn materiaal en gereedschappen naar beneden of naar boven te krijgen. Het lukt natuurlijk wel, maar het kost veel meer tijd door het hijswerk.”

Van naar schatting negentig heipalen zijn de koppen al gesneld. “Die betonnen koppen moeten nog naar boven. Die dingen wegen meer dan een ton en moeten dus heel voorzichtig tussen de stempels door naar boven gehesen worden, zodat er geen schade ontstaat.”

Uitleven

Dat Van der Lee voor dit werk is uitgekozen, is voor hemzelf geen verrassing: “Ik ben gespecialiseerd in het waterdicht lassen van ondergrondse dammenconstructies. Putten waarin slechts een stempellaag gemaakt moet worden zijn de meest gangbare. Soms moet ik ook wel eens twee stempellagen in een bouwput aanbrengen, als er speciale eisen aan het werk gesteld worden. Maar bij een klus zoals deze kan ik me pas echt uitleven.”

Reageer op dit artikel