nieuws

Honderden flats Italie op zwarte lijst Instorten gebouw Foggia leidt tot angst en onzekerheid bij bewoners andere ‘palazzi’

bouwbreed

foggia – Na de ineenstorting van een flat in Rome eind 1998 waarbij 27 mensen het leven lieten, werd een onderzoek uitgevoerd. De uitkomsten waren alarmerend.

Honderden etagewoningen mogen eigenlijk niet worden bewoond, omdat er in de jaren vijftig en zestig te veel beknibbeld is op bouwmaterialen.

Het rapport bleef liggen in een la, als waarschuwing.

In Foggia, waar gisternacht in een dreun een flat, de bewoners en alle meubilair in de kelder verdwenen, is geen sprake van bezuinigingen in tijden van schaarste. Het bewuste ‘palazzo’ werd in 1971 opgeleverd, gelijktijdig met soortgelijke wooneenheden in de omgeving. De hoogte varieert van vijf tot acht verdiepingen.

Het jaartal doet ter zake, aangezien in die periode geregeld sprake was van maffiapraktijken in de bouw, vooral in Zuid-Italie. Onterecht verstrekte vergunningen, afpersing, sjoemelen met hoeveelheden staal en cement, te weinig controles, de wantoestanden waren niet te overzien.

Opheldering

Zolang zich geen schokkende gebeurtenissen voordeden, konden de boeken van die duistere tijd gesloten blijven. Met het in elkaar klappen van de hoogbouw in Foggia wordt verder onderzoek onontkoombaar. Nabestaanden van de vele slachtoffers zullen opheldering eisen. Maar ook de honderden bewoners van soortgelijke flats nemen geen genoegen met de huidige onzekerheid.

Naast de rokende puinhoop staat als stille getuige exact zo’n zelfde bouwwerk. Leeg. De bewoners zijn direct na de catastrofe geevacueerd. Maar hoe moet het met al die anderen in soortgelijke woningen? Leven ze in een betrouwbaar appartement of valt het morgen eveneens als een kartonnen doos in elkaar? Gemeente en regering beraden zich over verdere stappen die in elk geval de veiligheid van Foggia’s bewoners waarborgen.

De vijfhonderd hulpverleners uit alle delen van het land graven intussen verwoed verder, met de hoop nog enkele van de tientallen vermisten levend aan te treffen.

Een rokende puinhoop is alles wat overbleef van het woongebouw dat donderdagmorgen vroeg instortte.

Op zoek naar overlevenden in de puinhopen. Er woonden ongeveer negentig mensen in de flat. Foto’s: EPA

Reageer op dit artikel