nieuws

Grindmaker oplossing baggerprobleem Volledige recycling vervuilde specie maakt opslag overbodig

bouwbreed Premium

dordrecht – Het gebrek aan stortcapaciteit voor vervuilde baggerspecie is opgelost. Baggerverwerker Pecos Nederland kan met ingang van het nieuwe jaar de specie verwerken tot grind.

Een grote verwerkingsfabriek hiervoor zal door Dusseltec worden gebouwd. De bedoeling van Pecos is op deze manier 1,5 miljoen kubieke meter natte bagger per jaar te verwerken. Het gaat dan om zwaar vervuilde klasse-4 en BAGA-specie. Pecos zelf haalt water en zand uit de bagger, zoals het bedrijf ook nu al doet.

Het verschil is dat de reststoffen, de vervuilde specie, niet langer in depots geborgen hoeft te worden. Deze slibkoek zal eerst worden bewaard op het land. Zodra de fabriek van Dusseltec draait, naar verwachting over anderhalf jaar, kan de slibkoek alsnog via een thermisch proces worden verwerkt tot grind. Dat is weer te gebruiken in bijvoorbeeld asfaltbeton en andere betonproducten.

Pecos-directeur Jaap Pronk benadrukt dat het hier niet om een proef gaat. Een dergelijke proef was door de politiek gevraagd. “Wij gaan meteen grootschalig aan de gang. De techniek is er, de baggerspecie is er, dus waarom eerst nog gaan experimenteren”, is zijn redenering.

Met de nieuwe verwerkingscapaciteit wordt een groot probleem voor staatssecretaris De Vries (Verkeer en Waterstaat) opgelost. Bij gebrek aan grootschalige baggerdepots loopt onderhoudsbaggerwerk aan de binnenwateren achter. Ook treden er al knelpunten op voor de binnenvaart omdat vaarwateren niet op de gewenste diepte gebracht kunnen worden.

Door de nieuwe techniek hoeft niet te worden gewacht met baggeren totdat er nieuwe depots zijn. Er liggen plannen voor onder meer een grootschalig depot in het Hollands Diep. Aanleg daarvan kan echter nog geruime tijd duren. Hetzelfde geldt voor soortgelijke plannen in Zeeland en Limburg.

Volgens Pronk is het evenmin meer een kwestie van geld. “Afhankelijk van de hoeveelheid zand in de bagger kunnen we de verwerking tegen alleszins redelijke kosten realiseren. Een nog grotere winst zit echter in het milieurendement van 100 procent. Bij baggerdepots zit je altijd nog met een nazorg-probleem. Hier heb je dat niet.”

Reageer op dit artikel