nieuws

‘Consument de dupe van opheffen Vestigingswet’ Helft van aannemers heeft straks geen diploma

bouwbreed Premium

baarn – Iedereen mag zich straks aannemer of installateur noemen. Het ministerie van Economische Zaken is van plan de Vestigingswet met ingang van 2001 af te schaffen. Het bedrijfsleven wil de minimumeisen voor een ondernemer in stand houden. “Het kind wordt met het badwater weggegooid”, schamperen de bouworganisaties.

VNO-NCW en MKB-Nederland proberen het ministerie van Economische Zaken af te houden van zijn voornemen. Ook AVBB en NVOB zijn mordicus tegen, maar vooralsnog is het vechten tegen de bierkaai: “Niemand in Den Haag lijkt te luisteren naar argumenten.” Woensdag buigt de Tweede Kamer zich over het voorstel.

De regels in de Vestigingswet zijn al minimaal, vinden de ondernemers. Het diploma Algemene Ondernemersvaardigheden kost 120 uur studeren. In de bouw komt daar nog eens 240 uur bij voor het diploma Bedrijfstechniek voor de Bouw.

Het ministerie van Economische Zaken hoopt met afschaffing de drempel voor starters lager te maken. Iedereen mag immers een bord met aannemer aan de muur timmeren en aan de slag gaan. “Dat zal zeker lukken. Onderzoek heeft uitgewezen dat nog maar de helft van de ondernemers de moeite zal nemen de cursus Algemene Ondernemersvaardigheden te volgen”, onderschrijven W. Roeleveld van AVBB en G. Engelen van NVOB. “Maar het is makkelijk om mensen in het diepe te gooien zonder diploma of zelfs maar een zwembandje.”

Kopje onder

Het merendeel gaat kopje onder, om nooit meer boven te komen. Onderzoek van VNO-NCW heeft uitgewezen dat tachtig procent van de onrechtmatige bedrijven binnen vijf jaar failliet is. “Hoe moet je ondernemen als je niet eens weet hoe een bestek in elkaar zit en niets weet van alle regels op het gebied van constructies, milieu, arbeidsomstandigheden.” NVOB-voorzitter Ravesloot heeft zelfs volstrekte anarchie voorspeld. Oneerlijke concurrenten, vinden de organisaties. “Concurrentie is prima, maar het startpunt hoort wel voor iedereen gelijk te zijn.”

Tegelijk is het onmogelijk voor NVOB en AVBB harde eisen aan het lidmaatschap van hun organisatie te stellen. Een lijst met ‘betrouwbare’ aannemers die aan bepaalde voorwaarden voldoen, wordt tegengehouden door de kartelpolitie. De Nederlandse Mededingingsautoriteit heeft erkenningsregels van VNI, Uneto en Bovag al verboden.

Black en Decker

De organisaties voorspellen dat de consument uiteindelijk de dupe zal zijn van de zogenoemde ‘Black en Decker-aannemers’. De verwachting is dat vooral beunhazen en zzp’ers zich op de bouwmarkt zullen storten. “Vooral de particulier zal als proefkonijn fungeren en geneigd zijn in zee te gaan met de veel goedkopere aanbieder. Maar garanties en vakkundig advies ontbreken en als een dak instort, is dat voor verantwoording van de opdrachtgever,” aldus Engelen.

De organisaties vinden het te goedkoop om te wijzen naar gebouwen die recent in het buitenland zijn ingestort door slechte bouwregelgeving en gebrek aan handhaving. De puinhopen in Turkije en Italie liggen nog vers in het geheugen.

“Zo’n vergelijking is niet eerlijk. In Nederland blijven veel regels van kracht. Werken vallen ook in de toekomst onder Bouwbesluit, Arbowet en Milieunormen. Maar na afschaffing van de Vestigingswet ontstaat wel de rare situatie dat een ondernemer zich aan de wet moet houden, maar niet verplicht is ervan op de hoogte te zijn. Dan kun je achter elke starter een controleur van Bouw- en Woningtoezicht zetten”, licht de NVOB-expert toe.

De organisaties ergeren zich ook aan de argumenten van Economische Zaken. “De cijfers waarop het ministerie zich baseert, kloppen gewoon niet. Bovendien worden appels met peren vergeleken”, meent Roeleveld. “Het is makkelijk om alleen op de nadelen van de wet te wijzen en de voordelen weg te poetsen. Het hele bedrijfsleven heeft een broertje dood aan administratie en regels. En uitgerekend de wet die ondernemers willen houden, dreigt het ministerie nu te schrappen.”

Reageer op dit artikel