nieuws

Comol creeert tunnel Pannerdensch kanaal

bouwbreed

zevenaar – De projectorganisatie Betuweroute heeft vrijdag de aanleg van de spoortunnel Pannerdensch Kanaal en het aangrenzende baandeel tot Zevenaar onder voorbehoud gegund aan de bouwcombinatie Comol.

Deze combinatie bestaat uit Dumez GTM, Campenon Bernard (beide Frans), TBI Beton- en Waterbouw, Welling Didam en het Belgische CFE.

Het contract heeft een waarde van 350 miljoen gulden. De definitieve gunning zal naar verwachting plaatsvinden in april 2000, na de detailuitwerking van het ontwerp.

De nu gegunde tunnel is de derde geboorde spoortunnel in Nederland na de Botlek- en Sophiatunnel. Naast de spoortunnel bevat het contract ook wat kleinere bouwwerken, waaronder het verkeersviaduct bij de Groessenseweg.

Volgens de planning zullen de werkzaamheden komend voorjaar beginnen. Naar verwachting is de tunnel – bestaande uit twee buizen en met lengte van 1850 meter inclusief toeritten – in 2003 klaar.

De keuze voor de bouwcombinatie Comol is mede bepaald door de ervaring en knowhow van de participanten, opgedaan bij de aanleg van andere grote tunnelprojecten in binnen- en buitenland, waaronder de Piet-Heintunnel in Amsterdam en de Westerscheldetunnel. De opdracht voor de spoortunnel en het aansluitende baandeel is op basis van Design en Construct. Hierbij is de aannemer zowel voor het ontwerp als de uitvoering verantwoordelijk.

Reageer op dit artikel