nieuws

Centre Pompidou volledig in het nieuw voor een nieuwe eeuw

bouwbreed Premium

parijs – Op 1 januari om 11 uur precies gaat de roemruchte roltrap van het Parijse Centre Pompidou weer draaien. Het museum voor moderne kunst, daterend uit 1977, stond drie jaar geleden nog zowat op instorten.

Maar een grondige renovatie die maar liefst 200 miljoen gulden heeft gekost, betekende de redding van de ‘raffinaderij’ in het vierde Parijse arrondissement. Directeur Aillagon kon zijn begroting slechts sluitend krijgen nadat sponsors nog eens dertien miljoen gulden op tafel legden. De 70.000 vierkante meter van het museum zijn nu echter klaar, om in nog eens twintig jaar opnieuw bewonderd te worden door 145 miljoen bezoekers.

Het Centre Pompidou is een van de best bezochte musea van de wereld.

Maar in de nieuwe opzet mag het niet wederom de ‘kunstsupermarkt’ worden, die het tijdens de eerste 22 jaar was.

Intiemer

“Het is allemaal intiemer geworden. De bezoeker was in het oude museum nogal eens de weg kwijt. Dat is nu helemaal anders,” zo legt architect Renzo Piano uit.

Hij heeft samen met de Franse architect Jean-Francois Bodin zijn schepping aan een kritische verbouwing onderworpen. Het resultaat is dat er in het museum 4500 vierkante meter is gewonnen, dat er 200 extra zitplaatsen zijn in de bibliotheek, en dat het restaurant op de bovenste etage met een van de mooiste vergezichten over Parijs geheel is vernieuwd.

Valse bescheidenheid

Het roestende exterieur is voorzien van een fris verfje en de toegangsprijs is met drie gulden verlaagd.

Zonder een spoortje valse bescheidenheid stelt directeur Jean-Jacques Aillagon dan ook: ‘Het jaar 2000 begint in het Centre Pompidou’.

En architect Piano: ‘Mijn gebouw had de tand des tijds slecht doorstaan. Deze facelift is een klein wondertje.’

Reageer op dit artikel