nieuws

Buiten wonen en toch dicht bij de stad Woonwijk Skoatterwald biedt Heerenveen ruimte

bouwbreed

Bouwlocaties in het buitengebied zijn schaars goed geworden. Ook in Friesland. Toch willen meer en meer mensen een huisje op het platteland. De trek vanuit het westen naar de noordelijke provincies is duidelijk aantoonbaar. De gemeente Heerenveen heeft met de nieuw te bouwen woonwijk Skoatterwald een ideale tussenoplossing gevonden: buiten wonen en toch dicht bij de stad.

Heerenveen is een vrij jonge gemeente, pas in 1934 gevormd. De gemeente meet 14.000 hectare en telt ruim 40.000 inwoners verdeeld over zestien dorpen.

Kwam Heerenveen de afgelopen jaren regelmatig in het (bouw)nieuws door de verdubbeling van de A32 en de aanleg van het klaverblad of door de aanleg van het International Businesspark Friesland, nu zijn het de ambitieuze bouwplannen voor de nieuwe woonwijk Skoatterwald die de media halen.

Skoatterwald vormt voor Heerenveen het paradepaardje voor het komende millennium. Aan de oostkant, langs de A32 worden tot het jaar 2019 in totaal zo’n 2500 woningen gebouwd, in een parkachtige omgeving met een lage woondichtheid. Het gaat vooral om luxe woningen met prijskaartjes van tot zes ton. Het totale bouwplan meet 250 hectare waarvan 90 hectare als bos wordt ingericht. Het bouwrijp maken van de eerste fase is inmiddels gestart.

Opmerkelijk is dat na het bouwrijpmaken eerst het groen wordt aangelegd. Pas dan volgt de woningbouw, zodat bij de oplevering van de eerste 54 woningen al het nodige groen is te zien.

Naast de ontwikkeling van Skoatterwald investeert de gemeente ook in de bestaande bebouwing. Zo is men afgelopen voorjaar samen met woonbedrijf Patrimonium en de stichting Bouwcorporatie Heerenveen gestart met een herstructureringsoperatie. Het woningbestand in de verpauperde wijken De Greiden en De Singels wordt van 4900 teruggebracht naar 4200.

Reageer op dit artikel