nieuws

broedplaatsen Goedkope ateliers voor kunstenaars

bouwbreed Premium

amsterdam – De gemeente Amsterdam wil tientallen kunstenaars helpen aan betaalbare ateliers. In de komende vijf jaar moet 40.000 tot 50.000 vierkante meter werkruimte permanent beschikbaar komen. Wethouder Stadig van Volkshuisvesting reserveert volgend jaar al 6,3 miljoen gulden voor deze zogeheten broedplaatsen.

Met de stadsvernieuwing en het als woongebied ontwikkelen van in onbruik geraakte locaties verdwijnen de mogelijkheden voor betaalbare alternatieve werk- en leefvormen. Zo moesten de afgelopen maanden kunstenaars vertrekken uit pakhuizen en een voormalige jeugdinrichting in het Oostelijk Havengebied. Vanwege het grote gebrek aan atelierruimte werd onlangs nog het voormalige pand van de Filmacademie aan de Overtoom gekraakt.

Volgens de gemeente kunnen startende individuele kunstenaars en culturele ondernemers zich door de hoge kosten geen plek verwerven op de reguliere markt van bedrijfsruimten. Terwijl zij, zo meent Stadig, met hun aanwezigheid wel bijdragen aan de leefbaarheid en diversiteit van buurten.

De gemeente wil een huur realiseren van onder de honderd gulden per vierkante meter. Van herontwikkeling van bestaande panden zal volgens de gemeente nauwelijks nog sprake kunnen zijn. De kosten daarvan zijn te hoog. De interesse gaat vooral uit naar sobere nieuwbouw van casco werkpanden.

Reageer op dit artikel