nieuws

Bouwreus NCC verovert Noorwegen

bouwbreed Premium

stockholm – Het Zweedse bouwconcern NCC heeft deze week bekend gemaakt dat het Noorwegens leidende bouwonderneming Selmer ASA wil overnemen. De Zweden bieden 2 miljard Noorse kroon (550 miljoen gulden) voor alle uitstaande aandelen. Het gaat daarbij om een aandelenpakket van 95 procent.

Het Noorse Selmer staat genoteerd aan de effectenbeurs van Oslo en is voor een groot deel in handen van Noorse institutionele beleggers.

Met de beoogde acquisitie versterkt NCC zijn positie op de Scandinavische bouw- en gww-markt opnieuw aanzienlijk. Tot de recent door het concern in deze regio gerealiseerde overnames behoren de aankoop van de Deense spelers Rasmussen en Schiítz en de Europese divisie van wegenbouw- en asfaltonderneming Superfos.

Door dit actieve acquisitiebeleid is NCC bij voorbaat al marktleider in Denemarken en kan het die status na de inlijving van Selmer tevens gaan voeren in Noorwegen, waar laatstgenoemd bedrijf in dat geval wordt samengevoegd met het Noorse NCC-dochterbedrijf, NCC Eeg-Henriksen.

Omzet

De fusie resulteert op de Noorse markt in een maatschappij met 6200 werknemers (van wie 4300 van Selmer) en een omzet van rond 2,5 miljard gulden per jaar. Hiervan wordt ca. 55 procent geboekt binnen de bouw, 35 procent in de gww, 8 procent in de asfaltproductie en 3 procent in de vastgoedbranche.

Selmer alleen boekte vorig jaar een omzet van omgerekend 1,6 miljard gulden en behaalde een nettowinst van krap 83 miljoen gulden. Over de eerste negen maanden van het lopende jaar zat Selmer op een nettowinst van 54 miljoen gulden.

De bundeling levert volgens de berekening van NCC jaarlijks een kostenbesparing op van 15 miljoen gulden. Tevens mikt NCC met de fusie op een sterke financiele uitgangspositie bij de aanpak van zogenoemde BOT-projecten (Build Operating Trade); dat zijn projecten waar behalve bij de bouw of aanleg tevens een actieve rol wordt ingenomen bij het eigendom en de exploitatie.

De aanbiedingstermijn sluit 22 december.

Omvangrijker

NCC als geheel draait een jaaromzet van 8,5 miljard gulden en telt 22.000 medewerkers. De Zweedse concurrent Skanska blijft mede door wereldwijde activiteiten voorlopig nog omvangrijker, met een omzet van 16 miljard gulden en een personeelsbestand van 39.000 mensen.

Reageer op dit artikel