nieuws

Bouwers Dome racen tegen de klok

bouwbreed Premium

londen – Bouwers aan de Millennium Dome in Londen hebben opdracht gekregen alles op alles te zetten om ervoor te zorgen dat het veelbesproken prestigeobject op 31 december kan worden afgeleverd.

Opdat koningin Elizabeth de Dome kan openen als hoogtepunt van de Britse millenniumviering wordt in de teflonkoepel nu non-stop doorgewerkt. Volgens ingewijden wordt het een race tegen de klok, waarbij ook gedurende de kerstdagen hard moet worden aangepoot.

Het is maar zeer de vraag of alle recreatieve zones in de Dome klaar zullen zijn als het publiek zich op 1 januari om 12.00 uur bij de ingang meldt. Met name rond de Body Zone, waarin bezoekers in twee menselijke figuren een kloppend hart kunnen bezoeken, moet nog veel gebeuren. De vertraging hier is een gevolg van zeer late designveranderingen en het ontslag van een ontwerpteam. Andere vertraging ontstond door een elektriciensstaking in oktober.

De exploitant van de Dome, de National Millennium Experience Company, heeft onlangs een extra 175 miljoen gulden van de Britse overheid geleend om extra uitbestedingen van het meest urgente werk te kunnen financieren. Dat geld komt boven op de ruim 2,5 miljard gulden die de Dome al heeft gekost. Het leeuwendeel hiervan is gefinancierd door het Britse Lottofonds.

Van de vijftien recreatiezones zijn nu vijf klaar. Zes andere zouden zonder overwerk kunnen worden afgemaakt. De resterende hebben grote problemen. Volgens een woordvoerder van de Dome “was het bekend dat sommige zones eerder klaar zouden zijn dan andere. Maar we zijn vol vertrouwen dat het feest op 31 december kan beginnen”.

De Britse onderminister Lord Falconer die specifiek is belast met de bouw van de Dome, zegt dat het bouwwerk zich al heeft bewezen als enorm succes vanwege de 25.000 banen die de attractie zal genereren in oostelijk Londen, inclusief vijfduizend bouwvakkers die de koepel nu afbouwen. De aantrekkingskracht van de Dome is zo groot dat Falconer extra toerisme-inkomsten voorziet van rond de 1,5 miljard gulden.

Reageer op dit artikel