nieuws

Bouwdrama zet Duitsers op scherp Harde kritiek Duisenberg op subsidie Philipp Holzmann

bouwbreed Premium

frankfurt – De centrale ondernemingsraad en de directie van Philipp Holzmann hebben een akkoord gesloten over een bijdrage van 275 miljoen gulden van het personeel voor de redding van het concern. De uitvoering van de overeenkomst is afhankelijk van het overleg dat de komende weken zal worden gevoerd bij de diverse onderdelen van Holzmann.

Volgens vakbond IG Bau mag de overeenkomst niet gezien worden als een aparte bedrijfs-cao, omdat de ondernemingsraden in de concerndelen instemmingsrecht hebben. De bond juicht toe dat de directie van Holzmann schriftelijk heeft vastgelegd dat de personeelsbijdrage uitsluitend ten goede komt aan de sanering en niet ingezet wordt om scherper te kunnen concurreren. Talrijke vakbondsleden en ondernemingsraden hebben IG Bau duidelijk gemaakt te twijfelen aan de goede bedoelingen van Holzmann. Het reddingsplan maakt voor de Frankfurter bouwreus arbeid 6 procent goedkoper terwijl ook nog eens de werkweken verlengd worden tot 43 uur.

Euro

Voorzitter Wim Duisenberg van de Europese Centrale Bank stelt in de Wall Street Journal dat de politieke ingreep van kanselier Schroder om Holzmann voor faillissement te behoeden de positie van de euro schadeheeft toegebracht. Donderdag was de Europese munt voor het eerst minder waard dan de Amerikaanse dollar. De Duitse regering zal binnenkort haar steunpakket van 280 miljoen gulden aan Holzmann verdedigen tegenover Europees commissaris Mario Monti, de hoogste EU-bewaker voor faire concurrentie. In het kabinet van Monti is wrevel ontstaan omdat kanselier Schroder zonder toetsing vooraf Holzmann steun heeft toegezegd. De Europees commissaris trok deze week het initiatief naar zich toe en nam in Berlijn alvast poolshoogte.

De middelgrote Duitse bouwbedrijven zijn nog steeds laaiend over de redding van Holzmann. “De woede onder de bedrijven is reusachtig. In het bijzonder omdat Holzmann jarenlang een vernietigingsveldtocht tegen de middelgrote ondernemingen gevoerd heeft”, zo vat directeur Karl Robl van het Zentralverband Deutsches Baugewerbe (ZDB) de stemming samen. Op een bijeenkomst van ZDB-leden in Berlijn bleek dat Holzmann diverse onderaannemers slechts voor 70 procent uitbetaalt en de rest van het geld wil gebruiken om de pijn van de eigen sanering te verlichten.

Robl kondigt harde cao-onderhandelingen aan. “Holzmann laat zien dat helemaal geen ruimte bestaat voor loonsverhogingen nu de faillissementsgolf ook de grote concerns bereikt heeft. Wij eisen bovendien clausules om de cao open te breken voor bedrijven die in nood verkeren.”

Theaterstuk

De opmerking van voorzitter Ignaz Walter van de Deutsche Bauindustrie dat het drama Holzmann een mislukt theaterstuk is dat elders 25.000 banen kost, stuit op krachtige weerstand van IG Bau. De vakbond eist dat de werkgeversvoorzitter aftreedt omdat hij te veel zou opkomen voor zijn eigen belang als directeur van de Augsburger bouwgroep Walter.

Philipp Holzmann stelt op de 30 december te houden bijzondere aandeelhoudersvergadering voor het aandelenkapitaal van 148,4 miljoen euro te herwaarderen in de verhouding 1 op 26 tot 5,7 miljoen euro. Omdat de effecten van aandelen nominale waarde omgezet zijn in stuk-aandelen hoeft de nominale waarde niet verminderd te worden.

Aandeleninjectie

Gelijktijdig met de kapitaalvermindering wordt 30 december een kapitaalverhoging voorgesteld in de verhouding drie op vier van 5,7 miljoen euro tot 13,3 miljoen euro. Een aandeelhouder kan dan voor telkens drie aandelen vier nieuwe verwerven. De banken die de sanering begeleiden garanderen de emissie, waardoor Holzmann een financiele injectie krijgt van 1,4 miljard gulden.

‘Bijdrage personeel wordt alleen voor sanering gebruikt’

Reageer op dit artikel