nieuws

Bouw verdeeld over plan nieuwe stad ‘New York in de polder’ of ‘wonen in het groen’

bouwbreed Premium

den haag – De bouwwereld reageert verdeeld op het plan van minister Pronk om in de toekomst nieuwe steden te ontwikkelen. Waar de NVM het idee oppert een nieuw New York te stichten, zien VGBouw en Neprom liever meer mogelijkheden om te bouwen in het groen.

Als er een nieuwe stad moet komen dan moet dat op de plaats van Schiphol, is de mening van Neprom. De projectontwikkelaars voelen echter weinig voor het aanwijzen van nieuwe steden, maar zien veel meer in uitbreiding van bestaande kernen.

“De Randstad moet de economische motor blijven. Om het gebied evenwichtig te houden, zijn meer duurdere huizen in de bestaande grote steden nodig. Daarnaast ontkomen we niet aan de vraag naar grotere woningen in het groen. Die kunnen niet klakkeloos worden neergezet, maar zijn nodig om de trek van bepaalde groepen uit de Randstad tot stilstand te brengen”, zegt J. Fokkema, directeur van de Neprom. De ontwikkelaars denken dat ook andere kernen buiten de Randstad verder zullen groeien. “Als het maar niet in corridors is. In die theorie zien we niets.”

Het NVOB wil geen nieuwe steden of bouwlocaties noemen. “We willen niet nog een keer meemaken wat bij de Vierde Nota is gebeurd, namelijk dat allerlei

figuren grondposities innemen en veel werk voor onze neus wegkapen”,

verklaart woordvoerder L. Steijn van

het NVOB.

Dat minister Pronk overweegt nieuwe steden aan te wijzen, vindt VGBouw een goed idee. “Het reserveren van ruimte is genoeg om de druk op de schaarse grond te verminderen. De locaties hoeven niet per se allemaal te worden volgebouwd.”

Knooppunten

De grote bouwers, die in VGBouw zijn verenigd, denken dat de locaties voortvloeien uit de knooppunten van de belangrijke corridors. Dan zal er dus niet alleen rond die knooppunten worden gebouwd, maar ook in zones langs de corridors, afgewisseld met duidelijke groen- en waterzones. “Bijvoorbeeld steden als Veenendaal, Woerden en Reeuwijk zie je nu op een natuurlijke wijze ontwikkelen. Maar het is de kunst daar een integrale visie aan vast te knopen om wildgroei te voorkomen. Want niemand zit te wachten op een paar hectare die weer worden vastgeplakt aan een gebied.” Een andere mogelijkheid ziet VGBouw vooral in uitbreiding bij bestaande steden als het KAN-gebied (Knooppunt Arnhem-Nijmegen), Utrecht en Eindhoven.

Voor bouwen in het groen ziet VGBouw nog best mogelijkheden in het Groene Hart. “Waarom zouden die grenzen heilig zijn? Hier en daar zou je een voormalig spruitjesveld kunnen aanwijzen als bouwlocatie, maar dan wel met respect voor het echte groen en met goede recreatieve voorzieningen.”

De Nederlandse Vereniging van Makelaars ziet een nieuwe stad het liefst in het midden van het land. “Verbazingwekkend dat Pronk concludeert dat de ruimtedruk in Utrecht in de toekomst veel lager zou zijn dan in Gelderland en Zuid-Holland. De praktijk is juist dat de vraagdruk daar enorm is”, aldus een woordvoerder van de NVM.

Wel waarschuwen de makelaars nooit meer een slaapstad te bouwen. “Het is wel belangrijk hoe je zo’n stad inricht. Het zou iets kunnen worden als New York waar veel mensen wonen, maar waar je ook kunt skeeleren en joggen in het park om de hoek. De bewoners moeten in een nieuwe stad kunnen wonen, werken en recreeren. Nederlanders zijn geen lange-afstandsreizigers.”

Reageer op dit artikel