nieuws

‘Beton moet structureel in architectuuronderwijs’

bouwbreed Premium

rotterdam – “We willen verder gaan dan een georganiseerd incident”, zei dr. Wim van Loo, commercieel directeur van de Nederlandse Cementindustrie (ENCI), op de slotpresentatie van de workshop ‘Blitz Beton’. Van Loo bepleitte een meer structurele en professionele aanpak van beton in het architectuuronderwijs.

De slotpresentatie werd gehouden in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) in Rotterdam. Prof. ir. Wim van den Bergh van de TU Eindhoven gaf meteen een goed voorbeeld van de noodzaak van de introductie van beton in het onderwijs. Zijn inleiding over architectuur tussen poezie, techniek en praktijk was boeiend, maar beton kwam daar nauwelijks in voor.

De Nederlandse Cementindustrie is niet tevreden over de impact van de jaarlijkse workshop ‘Blitz Beton’. “Het is een intensieve workshop, maar de schaalgrootte is wel erg beperkt”, aldus Van Loo. Dit jaar namen zo’n dertig studenten (van wie tien uit het buitenland) deel aan ‘Blitz Beton’, onder leiding van de Israelische architect Zvi Hecker. Het doel was ‘beton te gaan begrijpen’. Daarvoor moet het materiaal aangeraakt, besnuffeld en geproefd worden, schrijft Hans Kohne van ENCI Marketing in het ‘Concrete Cookbook’. Samen met een ronduit lelijk betonnen object in de tuin van het Nederlands Architectuurinstituut is dit boekje het blijvende resultaat van de workshop. Het boek bevat recepten voor het ‘behandelen en mishandelen van beton’, maar ook voor gewone eetbare gerechten.

Het ‘Concrete Cookbook’ is een hele verandering ten opzichte van het verslag van de workshop in 1998. Hoe het een bijdrage moet vormen aan de toepassing van beton in de architectuur blijft onduidelijk. De serie van vijf workshops gaat echter gewoon door. De volgende is in juli 2000.

The Maze

De Nederlandse Cementindustrie gaat integrale workshops aanbieden aan het Nederlandse architectuuronderwijs. De eerste van die workshops wordt in april 2000 gehouden aan de Academie voor Bouwkunst in Amsterdam. Andere hogescholen en universiteiten zullen volgen. Om haar voornemen waar te kunnen maken, heeft ENCI een overeenkomst gesloten met de stichting The Maze Corporation, een netwerk van architecten, beeldend kunstenaars en produktontwikkelaars. Het is een initiatief van bureau Bakker Kaspori in Delft.

The Maze Corporation zal als schakel tussen het bedrijfsleven en het onderwijs functioneren.

Reageer op dit artikel