nieuws

Belegger ziet vaker brood in industrieel vastgoed

bouwbreed Premium

amsterdam – Beleggers tonen steeds meer belangstelling voor industrieel vastgoed. Zo investeerden de pensioenfondsen PGGM en Metaalnijverheid onlangs enkele honderden miljoenen in bedrijfsgebouwen. Aanvullende diensten en vastgoedbeheer zorgen voor extra toegevoegde waarde.

In Nederland lag het gemiddelde rendement op industrieel vastgoed in de periode ’95-’98 boven dat van winkels en kantoren.

Op een bijeenkomst in Amsterdam van de Vereniging voor Onroerend Goed Onderzoekers Nederland (VOGON) deed de stelling de ronde dat beleggingen in Nederlandse en Duitse logistieke en distributiecentra lonen. Dit segment biedt perspectief op huurgroei en waardevermeerdering.

In Europa vergroot de schaal van de logistiek. Eindgebruikers van distributieruimten opereren niet langer nationaal maar veel meer Europees of zelfs mondiaal. De Europese markt bevordert deze ontwikkeling. Als gevolg hiervan groeit de vraag naar grootschalige Europese distributiecentra. Kernregio’s als de Benelux, het westen van Duitsland, het noordoosten van Frankrijk en het zuidoosten van Groot-Brittannie profiteren daarvan. Europawijd ontstaan rond de grote steden meer plaatselijk gerichte distributiecentra. Het aanbod van hoogwaardige centra blijft nog achter op de vraag. De huurprijzen lopen om die reden op.

Nederlandse institutionele beleggers brachten tot nog toe niet meer dan 2 procent van hun totale bezit, oftewel 1,2 miljard gulden, onder in industrieel vastgoed. Ervaringen uit het verleden waren niet erg positief.

Risico

Anders dan vaak gedacht, is het risico van distributiecentra niet buitensporig groot. Dat is wel het geval met traditionele bedrijfshallen. Beleggers moeten evenwel op tijd hun gelden beleggen, willen ze profiteren van het rendement. In Nederland blijven de mogelijkheden voor beleggingen door het grote aantal eigenaar-gebruikers beperkt. De vraag is echter groot.

Reageer op dit artikel