nieuws

Bedrijfshulpverleners moeten altijd paraat zijn

bouwbreed Premium

rijswijk – Ruines, een ondergronds commandocentrum en uitgebrande bunkers. Wie het zijpaadje in het Rijswijkse park Overvoorde neemt, lijkt van het ene op het andere moment in een oorlogsgebied terecht te komen. Niets is minder waar. In Overvoorde ligt het oefenterrein waar RISC Fire en Safety Training bedrijfshulpverleners opleidt.

De telefooncel tegenover de bunker vult zich langzaam met grijsbruine rook. Hij stinkt onmiskenbaar naar smeulend plastic. “Kortsluiting”, constateert Jan Ras, sales manager bedrijfshulpverlening van RISC. “En zo kunnen we nog veel meer bedrijfsongevallen simuleren.”

Elke onderneming, dus ook een aannemer, is volgens de arbowet verplicht bedrijfshulpverleners (bhv’ers) aan te stellen. Uiteindelijk kan ook op een bouwplaats of tijdens renovatiewerkzaamheden een gevaarlijke situatie ontstaan. Op dat moment moeten bhv’ers paraat zijn. Zij kunnen een eenvoudige brand onder controle houden, ‘levens-reddende-handelingen’ uitvoeren, snel deskundige hulp inroepen en eventueel een gebouw ontruimen.

Elke bhv’er moet een korte opleiding hebben gevolgd. RISC is een van de bedrijven die deze trainingen verzorgt. Er zijn drie niveau’s: basis, ploegleider en hoofd bedrijfshulpverlening. Elke cursus duurt twee dagen. Daarnaast zijn er herhalingsoefeningen. De prijzen liggen tussen 300 en 750 gulden. De trainingen vallen onder de bepaling 35B van de bouw-cao. De kosten kunnen dus voor een belangrijk deel worden verhaald bij het Scholingsfonds Bouwnijverheid.

RISC geeft ook opleidingen op het gebied van onder meer adembescherming, elementaire brandbestrijding en kleine blusmiddelen.

Deelnemers aan de bhv-cursussen leren onder meer hoe ze moeten omgaan met verschillende soorten blusmiddelen en hoe ze elementaire ehbo kunnen toepassen. Het spalken van een gebroken been gaat te ver, maar wel leren ze bijvoorbeeld een slagaderlijke bloeding te stoppen. Het spannendste onderdeel is het blussen van een brand. Op het RISC-terrein kunnen verschillende soorten vuurhaarden worden nagebootst. Van een gaslek tot en met een keukenbrandje.

Risico’s

Een bedrijfshulpverlener is geen brandweerman. Hij moet escalatie kunnen voorkomen totdat er deskundige hulp aanwezig is, maar meer ook niet. “We wijzen onze cursisten er nadrukkelijk op dat ze zo min mogelijk risico’s moeten nemen.”

Een loodzware deur gaat open. Erachter blijkt een doolhof van gangen en zaaltjes te liggen. “Deze bunker is nog over uit de tijd van de Koude Oorlog”, zegt Jan Ras. “Hij is helemaal ingericht voor noodgevallen, een bombardement bijvoorbeeld.”

Niet alleen de bunker is nog intact, ook de inrichting dateert nog uit de tijd van de Cubacrisis. Zo is er een commandoruimte met een gigantische landkaart aan de muur, waarop met lichtjes strategische plekken zijn aangegeven. Ook het meubilair stamt uit de Koude Oorlog. “We geven hier ontruimingsoefeningen. Verder laten we het in authentieke staat, er zijn niet meer zo veel bunkers die er nog zo gaaf uitzien.”

RISC is te bereiken via tel.nr. 0181-376666

Theorieles bij RISC voor aankomende bedrijfshulpverleners. Foto: Ton Borsboom

Reageer op dit artikel