nieuws

Architectenbureaus zien meer opdrachten mislukken

bouwbreed Premium

amsterdam – In de periode juli 1998 – juni 1999 is bij architectenbureaus 10 procent meer aan opdrachten geannuleerd dan in de dezelfde periode het jaar ervoor. Dit blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De annuleringen worden veroorzaakt door stagnatie in de bouwsector als gevolg van personeelstekorten.

Het afgelopen jaar zagen de Nederlandse architecten 4598 opdrachten geannuleerd worden; het jaar ervoor bedroeg het aantal geannuleerde opdrachten 4161.

Ingetrokken

Met name woningbouwcorporaties, met de projectontwikkelaars de belangrijkste opdrachtgevers van de architecten, hebben meer opdrachten ingetrokken. Volgens het CBS bouwden woningbouwcorporaties in 1998 zo’n 20 procent minder dan in 1997.

Overigens is de annulering van de opdrachten geen grote ramp voor de architectenbranche, die nog voor jaren werk heeft en zelf ook met een personeelstekort te kampen heeft. In 1998 is voor bijna 27 miljard gulden aan nieuwe opdrachten ontvangen.

Tekenaars

De architectenbranche heeft een tekort aan tekenaars en projectleiders, met name in de Randstad. CAD-tekenaars zijn bijvoorbeeld heel moeilijk te krijgen. Er zijn honderden vacatures in de branche.

De bureaus proberen het personeelsprobleem op te vangen door de inzet van flexibele krachten, via eigen arbeidsmarktopleidingen van de Stichting Fonds Architectenbureaus (SFA) en door middel van ‘collegiaal inlenen’.

In 1998 kwam bijna 80 procent van de omzetgroei voort uit opdrachten van de professionele opdrachtgevers; de particuliere sector is goed voor 15 procent.

De ‘overige’ sectoren zorgen momenteel voor een relatief sterkere groei van de orderportefeuille dan de woningbouw.

Reageer op dit artikel