nieuws

Zweedse bouw naar acht procent groei

bouwbreed Premium

stockholm – De bouwmarkt in Zweden groeit volgend jaar qua investeringen met acht procent. Dat voorspelt de werkgeversbond Byggentreprenorerna in de jongste conjunctuurprognose. Dit jaar doet zich een groei voor van zes procent.

De kar wordt vooral getrokken door bouw voor het bedrijfsleven, waar de investeringen zich volgens de bond op een historisch hoog niveau bevinden. Door de sanering van de rijksfinancien ontwikkelt zich tevens de bouw voor de publieke sector weer in de goede richting.

De woningbouw zit eveneens in de lift, maar de bedrijvigheid in deze sector is desondanks nog steeds ‘extreem laag’, in elk geval lager dan elders in Europa. In het komend jaar wordt in Zweden begonnen met de bouw van 17.000 woningen. Dat zijn er enkele duizenden meer dan in het lopende jaar.

Zwak is de ontwikkeling in de gww, hoewel dit gedeeltelijk wordt gecompenseerd door groeiende investeringen in de sectoren energie en telecommunicatie. Al met al groeit de werkgelegenheid in 2000 in de bouw met 10.000 arbeidsplaatsen. Dit jaar kwamen er 5000 arbeidsplaatsen bij, zo voorziet de georganiseerde aannemerij.

Reageer op dit artikel