nieuws

Zelfbouwer en zzp’er onder Arbowet

bouwbreed

roosendaal – Zelfstandigen zonder personeel en zelfbouwers moeten zich aan de Arbeidsomstandighedenwet houden. De rechtbank van Dordrecht bepaalde in een vonnis dat ook deze personen onder toezicht staan van de Arbeidsinspectie. Aanleiding was het stilleggen van een dakproject, omdat de dakrandbeveiliging ontbrak. De betrokken zzp’er tekende tegen eerdere uitspraken beroep aan. De hele procedure nam daardoor twee jaar in beslag.

Woordvoerder J. v.d. Borgt van de Bouw- en Houtbond FNV zegt dat hij regelmatig alleenwerkende dakdekkers en vloerenleggers tegenkomt. Hun manier van werken doet bij de niet-deskundige buitenstaander het vermoeden rijzen dat het op de bouwplaats doorgaans ‘een zooitje’ is. Dat gegeven doet afbreuk aan het beeld van de gehele bouwnijverheid. Daarbij leveren onveilige werken gevaar op voor passanten. De uitspraak van de Dordtse rechtbank rekent met deze situaties afdoende af. Het vonnis is definitief. Er kan geen beroep meer worden aangetekend.

Reageer op dit artikel