nieuws

Weerlijn voor bouwvakkers geeft gevoelstemperatuur

bouwbreed Premium

woerden – Nog voor het eind van dit jaar treedt een speciale bouwweerlijn voor werknemers in werking. Het gaat om een initiatief van de Bouw- en Houtbond FNV in samenwerking met het weerbureau Holland Weer Services (HWS) en het Sociaal Fonds Bouwnijverheid (SFB).

Door het draaien van een 0900-nummer kunnen werknemers opvragen wat de gevoelstemperatuur is in bepaalde regio’s. Deze informatie is bepalend voor de vraag of de buitenwerkzaamheden mogen worden gestaakt.

Toets 4 van de al bestaande bouwweerlijn (0900-2008 003) geeft de voor werknemers relevante informatie. Die kost ongeveer een gulden per minuut. Volgens een woordvoerster van HWS zal de nieuwe service omstreeks half december beschikbaar zijn. Weerbureau HWS is sinds kort een zelfstandig onderdeel van het KNMI.

In de bouw-cao is dit jaar voor het eerst een bepaling opgenomen die regelt dat werknemers het werk in de buitenlucht kunnen neerleggen bij een gevoelstemparatuur van min zes graden of minder.

Die bepaling houdt evenwel niet per definitie in dat werken taboe is. Volgens een woordvoerder van de Bouw- en Houtbond FNV zal de praktijk in de nieuwe situatie zijn dat ’s morgens omstreeks 07.00 vanuit de bouwkeet de weerlijn wordt gebeld. Drie uur later gebeurt dat nog een keer, omdat de weersomstandigheden zich kunnen wijzigen. Als werkzaamheden buiten niet mogelijk zijn, is eventueel binnenwerk uit te voeren.

Voorkomen

De werkgever besluit uiteindelijk of er wordt gewerkt. Hij kan door afdichting of het gebruik van beschermingsmiddelen ook voorkomen dat de gevoelstemperatuur van min zes graden in zicht komt.

HWS heeft al een faxservice voor bouwbedrijven, met onder meer een 36-uursverwachting, bedoeld voor onder meer buitenwerkzaamheden als glaszetten, schilderen en dakdekken.

Reageer op dit artikel