nieuws

Volgens het boekje

bouwbreed

De spectaculaire sloop met explosieven van de flat Groninger Sloep in de Groningse wijk Lewenborg is gistermiddag volgens het boekje verlopen. Het flatgebouw telde veertien verdiepingen en 152 appartementen. Spannend was de operatie wel voor sloper Pongers Groep uit Rijssen, voor de gemeente en voor eigenaar Nijestee Vastgoed, omdat de flat middenin een woonwijk staat. Grote precisie van springmeester D. Jowenko was dan ook vereist.

De bewoners van woningen die op een afstand van minder dan vijftig meter van de flat stonden, moesten uit voorzorg hun woning verlaten. De vele honderden nieuwsgierigen werden door de politie met dranghekken op een afstand van minimaal 150 meter gehouden.

Om even voor twee uur kwam een sirene gillend tot leven die de start van de sloop aankondigde. Vervolgens klonken knallen waarop eerst de liftschacht in elkaar zakte en vervolgens de rest van de flat in een grote stofwolk tegen de vlakte ging. Toen de stofwolk was opgetrokken, bleek de sloop volgens verwachting te zijn verlopen. Slechts een enkel raam van een van de omliggende woningen was gesneuveld. De bewoners mochten een half uur na de sloop weer naar hun woningen terugkeren.

“Spannend, hoor”, vertelt H. Dijk van Nijestee Vastgoed. “We zijn blij dat alles goed is verlopen. Morgen maken we nog een ronde door de wijk om te kijken of de stofwolk nog tot veel vuiligheid heeft geleid. Is dat het geval, dan worden op onze kosten de ramen gelapt.”

De sloop van de hoogbouwflat luidt de start in van wijkvernieuwingsactiviteiten in Lewenborg. In totaal worden 550 woningen gesloopt en ruim honderd woningen gebouwd. De meeste van deze activiteiten vinden in het centrum van de wijk plaats. De reden van de wijkvernieuwing is de toenemende leegstand waarmee Lewenborg kampt. Voor de bewoners van de gesloopte flat is vervangende woonruimte gezocht.

Reageer op dit artikel