nieuws

Ton boete voor snelle verkoop nieuwbouw

bouwbreed

den haag – Heerenveen gaat 100.000 gulden boete eisen van particulieren die hun nieuwbouwhuis binnen drie jaar verkopen. Hiermee wil de gemeente speculanten buiten de deur houden.

Afgelopen jaren waren er diverse nieuwbouwwoningen, vooral in het duurdere segment, die nooit door de eerste bewoners werden bewoond. De gemeente geeft de komende jaren veel nieuwbouwkavels uit en wil het fenomeen in de toekomst voorkomen. Zo worden in de nieuwe wijk Skoatterwald tot 2005 1000 nieuwe huizen gebouwd.

In het koopcontract van bewoners in spe wordt de bepaling opgenomen dat zij het huis alleen mogen verkopen als de gemeente een ton krijgt. Uitzonderingen zijn er wel, onder andere in geval van overlijden van een van de bewoners. Ook voor verplichte verhuizing door verandering van werk wordt een ontheffing verleend.

Het plan van de gemeente komt nog voor behandeling in de gemeenteraad. Verschillende politieke partijen hebben positief op het plan gereageerd, maar de meningen verschillen over de vraag of de verkooptermijn drie of vijf jaar moet zijn. (anp)

Reageer op dit artikel