nieuws

Strukton herstelt sporen na treinbotsing bij Dordrecht

bouwbreed

dordrecht – Baanwerkers van Strukton hebben gisteren urenlang gewerkt aan het herstel de spoorbaan ten zuiden van Dordrecht. Als gevolg van het treinongeluk van zondag waren hier over een lengte van 150 meter de dwarsliggers vernield. De verwachting van NS Railinfrabeheer, opdrachtgever voor de klus, was dat het treinverkeer op het baanvak vanochtend weer normaal zou zijn.

Zondagmiddag botsten de sneltrein van Amsterdam naar Breda en de intercity van Amsterdam naar Brussel op elkaar. Ze reden in dezelfde richting. Dat ging tussen Dordrecht en Dordrecht-Zuid mis op de plek waar de twee rails via een wissel samenkomen. Drie mensen raakten lichtgewond. Behalve de dwarsliggers raakten ook drie wissels en een geluidsscherm beschadigd. Het scherm wordt later hersteld.

Voor het herstelwerk gebruikte Strukton kranen op lorries. Stuk voor stuk werden de dwarsliggers vervangen. De spoorstaven waren niet beschadigd. Het slechtst was de wissel er aan toe waarop het ongeval plaatshad. Daarvan zijn volgens woordvoerster Y. Derkse van NS Railinfrabeheer ijzeren delen afgebroken. Zij kon gisteren nog niet zeggen hoe groot de schade is. “Dat moet tijdens het herstelwerk blijken. Terwijl de medewerkers van Strukton bezig zijn kunnen ze nog van alles tegenkomen.”

Naar de oorzaak van het ongeval wordt een onderzoek ingesteld. Omdat de treinen langzaam reden, is al gesuggereerd dat de Automatische Treinbeinvloeding (ATB) niet zou hebben gewerkt. Dat kan als de snelheid onder de veertig kilometer per uur lag.

Over een lengte van 150 meter moesten de dwarsliggers worden vervangen. Foto: Rein Geleijnse

Reageer op dit artikel