nieuws

Splinternieuwasfalt direct weer kapot

bouwbreed Premium

schiedam – Aannemer en opdrachtgever tasten nog in het duister over de oorzaak van het afbladderen van de nieuwe asfaltlaag van de Koemarktbrug in Schiedam. Een maand na reparatie van de brug is het asfalt voor een groot deel verdwenen.

De oorzaak van het probleem wordt gezocht in de samenstelling van het asfalt. “We hadden tijdens het werk het beste weer van de wereld, dus daar kan het niet aan hebben gelegen”, zegt een woordvoerder van de gemeente Schiedam. Hij verwacht dat de fabrikant voor de kosten van het herstel zal opdraaien.

Het gebruikte product wordt momenteel geanalyseerd. Over de resultaten van dit onderzoek is nog niets bekend. De opdrachtgever vermoedt dat een fabricagefout of vocht in het materiaal ten grondslag zou kunnen liggen aan het probleem. Het materiaal kon daardoor onvoldoende hechten aan het brugdek.

De problemen met de Koemarktbrug ontstonden na reparaties eind oktober. De brug was toen een week gesloten en twee weken gedeeltelijk afgesloten. Versleten bevestigingsbouten werden vervangen, er werd een nieuw dek aangebracht en daar bovenop kwam een nieuwe asfaltlaag.

Met de reparatie en de plaatsing van een noodbrug was een som van 350.000 gulden gemoeid. Haast direct nadat de brug was opengesteld, bladderde de nieuwe asfaltlaag van het wegdek. De forse gaten die inmiddels zijn gevallen blijven gestaag groeien.

Voor de nodige reparatie, die wordt uitgevoerd door dezelfde aannemer, zal de Koemarktbrug opnieuw (gedeeltelijk) dicht moeten. Naar verwachting gebeurt dat pas na de jaarwisseling.

De gaten in het asfalt op de Koemarktbrug worden gestaag groter.

Foto: Ries van Wendel de Joode

Reageer op dit artikel