nieuws

Spannende dagen voor Bouwfonds en ABN Amro

bouwbreed Premium

delft – Er breken spannende dagen aan voor ABN Amro, het Bouwfonds Nederlandse Gemeenten (BNG) en zijn aandeelhouders, de 479 aangesloten gemeenten. Het accountantsbureau PriceWaterhouseCoopers maakt vandaag de uitslag bekend van het onderzoek naar het recente bod van de bank op Bouwfonds.

Twaalf gemeenten onder leiding van Delft hadden om een contra-expertise gevraagd.

De aandeelhouders van Bouwfonds komen morgen bijeen. De belangstelling is groter dan ooit. Onder normale omstandigheden bezoeken enkele tientallen gemeenten de aandeelhoudersvergadering; nu hebben zich al tussen de vijftig en honderd gemeenten gemeld. Ook bezochten de gemeenten massaal de vier ‘roadshows’, die de top van Bouwfonds over het thema hield.

Er staat dan ook veel op het spel: maar liefst 2,7 miljard gulden. Zoveel heeft ABN Amro geboden voor de aandelen van Bouwfonds, die dus in handen zijn van de 479 gemeenten. Met Bouwfonds wil de bank een sterkere positie verwerven op de Europese hypotheek- en vastgoedmarkt. Anderzijds verklaarde Bouwfonds-directievoorzitter Hakstege tegenover deze krant dat het bod van de bank “veel beter is dan een beursgang”.

Bod

Of twaalf kritische gemeenten dat bod hoog genoeg vinden, blijkt vandaag. Als het antwoord ja is, zullen de andere gemeenten niet moeilijk doen. Sommige zien al dollartekens, want de verkoop van de Bouwfonds-aandelen kan voor armlastige gemeenten een geschenk uit de hemel zijn. Het tekort op de gemeentebegroting zou in een klap verleden tijd kunnen zijn.

Op pagina 3: Gemeenten rekenen zich niet rijk.

Reageer op dit artikel