nieuws

Schroder na actie held juichende Holzmanner

bouwbreed Premium

frankfurt – Een financiele injectie ter waarde van andermaal ruim een half miljard gulden houdt Philipp Holzmann op het nippertje op de been. Directeur Heinrich Binder heeft de faillissementsaanvraag bij de rechtbank in Frankfurt teruggetrokken.

Het concern belooft de financiers haast te zetten achter het saneringsplan, dat zeker drieduizend van de huidige 28.000 medewerkers bij Holzmann hun baan zal kosten.

Grote overwinnaar bij de redding van Philipp Holzmann is in elk geval Gerhard Schroder. De bondskanselier mengde zich woensdagavond in het overleg met de banken en kwam enkele uren later als triomfator weer voor de dag.

“Wir haben es geschaft!”, waren zijn eerste woorden. Waarna enthousiaste bouwvakkers in spreekkoor aanhieven: “Gerhard, Gerhard, Gerhard.”

De banken besloten het saneringsplan van Holzmann alsnog te ondersteunen nadat de kanselier voor 280 miljoen gulden steun had toegezegd. Het bedrag bestaat uit een lening van 170 miljoen van het Kredietinstituut voor de Wederopbouw plus een garantie van 110 miljoen. Daarop besloten de 27 banken die optreden als financier van Holzmann, hun bijdrage naar rato met 225 miljoen te verhogen. Eerder al had de stad Frankfurt in de sfeer van onroerend goed een bijdrage geleverd van 150 miljoen.

Sleutel voor het reddingsplan van Philipp Holzmann is en blijft de wijze waarop het personeel een bijdrage levert om uit de problemen te komen. De ondernemingsraad is met de directie overeengekomen dat het personeel zes procent loon inlevert en de werktijden oprekt van 39 naar 43 uur per week. Wettelijk ontbreekt voor de regeling echter iedere grondslag.

Voor de bijdrage van personeelszijde heeft Holzmann voor een tot achttien maanden beperkte periode het Berlijnse model voor ogen. In de hoofdstad wordt bij uitzondering afgeweken van de officiele cao en bestaat de mogelijkheid op bedrijfsniveau de arbeidsvoorwaarden te regelen. Dit om te kunnen blijven concurreren met de omringende deelstaat Brandenburg, waar de cao-lonen lager liggen.

De kans dat vanuit het bedrijfsleven juridische stappen worden ondernomen om invoering van het Berlijnse model bij Philipp Holzmann te voorkomen is reeel aanwezig. De oproerige branche-organisatie Fachgemeinschaft Bau is onaangenaam verrast door de steun aan Holzmann.

Middelgrote bedrijven

Rolf Sterzel: “Met geld van de staat worden managementfouten afgekocht. Zo worden maar weer eens de groten beloond terwijl juist zij hier in Berlijn toch al de prijzen kapot maken. Door de verlate winter redden de middelgrote bouwbedrijven zich nog. Direct na de eeuwwisseling zullen de faillissementen sterk aantrekken. Schiet dan ook de overheid te hulp?”

Directeur Ohoven van Bond van Middelgrote Ondernemers reageert op de redding van Holzmann: “Dit jaar gaan zesduizend bedrijven failliet en verliezen daardoor 160.000 mensen hun baan. Ik zou graag zien dat de kanselier ook hen te hulp kwam.”

Reageer op dit artikel